Mechelen als Talentenfabriek

12 Januari 2016

Mechelen als Talentenfabriek

Mechelen als Talentenfabriek is een bundeling van 3 elementen uit het coalitieakkoord: a) de participatie aan en grotere verscheidenheid van het culturele aanbod, b) aandacht voor hedendaagse en Mechelse vormen van urban culture en c) een kunstenfabriek om Mechels talent zowel werk- als toonruimte te bieden. Halverwege de legislatuur is het gelukt om deze engagementen te bundelen. Het concept dat we zullen lanceren heet "Mechelen als Talentenfabriek" en zal een vernieuwende sfeer door het Mechelse cultuurveld jagen. Met het project "Mechelen als Talentenfabriek" is een recurrent bedrag van 85.000€ gemoeid. We gaan dit inzetten voor de aanwerving van een Talentencoördinator en voor werkingsmiddelen.

Werkingsmiddelen waarvoor?

  1. De Maan krijgt jaarlijks 25.000€ middelen om in opdracht van het departement Cultuur en in samenspraak met de Talentencoördinator voorstellingen voor kinderen te programmeren.
  2. We gaan ateliers voor beeldende kunstenaars ter beschikking stellen. Bijvoorbeeld in de Academie tijdens de vakantieperiodes, bijvoorbeeld in de tuin van Jean-Paul Laenen.
  3. We gaan exposities voor Mechelse kunstenaars organiseren in de culturele infrastructuur van Mechelen, bvb in de Heilige Geestkapel en in de cascokerk van het Predikherenklooster                                                              

We gaan onze inspanningen rond urban culture opvoeren. Met de MAFfe vrijdagen en Beat-up! gaven we dit jaar al een voorsmaakje, maar dit moet natuurlijk verder gaan dan wat opflikkerend vuurwerk. Daarom heb ik dit talentenbeleid met de Talentencoördinator en Mechelen als Talentenfabriek een ruggengraat gegeven en structureler gemaakt. Samen met H30, maar ook met partners als J@M en ROJM zullen we jong talent systematisch coachen en laten optreden, bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden op het Cultuurplein.