Mechelaars kunnen boekenruilkastjes aanvragen voor hun buurt
22 Mei 2023
“De boekenruilkast is niet alleen goed om het lezen te bevorderen en een nieuwe bestemming te geven aan al je boeken die anders stof zitten te vergaren in de eigen boekenkast, het is tegelijk een manier om meer in contact te komen met je buren" - schepen Rina Rabau Nkandu.
Naast gevelbanken en picknicktafels kunnen inwoners van Mechelen nu ook boekenruilkastjes voor de buurt aanvragen. Met zo een boekenruilkastje kunnen buren met elkaar boeken uitwisselen en krijgen oude boeken een tweede leven door iemand die deze nog niet gelezen heeft. Jaarlijks zijn er tien boekenruilkastjes aan te vragen. Deze worden dan na goedkeuring door Stad Mechelen geplaatst.
Het idee achter zo een boekenruilkastje is simpel; je neemt een boek uit het kastje en zet een ander boek in de plaats. Zo ontdek je nieuwe boeken en kan je op jouw beurt een buur verrassen met een boek waar je zelf heel hard van genoot. Het is ook een goed alternatief om oudere boeken toch een tweede leven te kunnen geven en zo duurzaam om te gaan met gelezen boeken. De boekenruilkastjes worden geplaatst door de stad zelf op het openbaar domein, uiteraard met oog voor de (verkeers)veiligheid. De witte kastjes zijn 77cm hoog, 55cm breed en 35cm diep en mogen beschilderd en versierd worden door de buurt. Er wordt bij de goedkeuring van een aanvraag ook rekening gehouden met een goede verspreiding van kastjes in Mechelen.
Schepen van ontmoeting Rina Rabau Nkandu is alvast enthousiast: “De boekenruilkast is niet alleen goed om het lezen te bevorderen en een nieuwe bestemming te geven aan al je boeken die anders stof zitten te vergaren in de eigen boekenkast, het is tegelijk een manier om meer in contact te komen met je buren. Vaak blijf je even staan bij de kast en snuffel je wat in de boeken. Naast de al bestaande gevelbanken en picknicktafels is ook dit een goed initiatief om een buurt wat meer te verbinden en een leuk gesprek aan te gaan met je buren.”
“De combinatie van een bank of picknicktafel met een leeskastje kan bij mooi weer een aangename leesplek voor de buurt worden waar je, wie weet, ook leeservaringen met elkaar kan delen", zegt gemeenteraadslid Tine Van den Brande. "Iedereen leest weleens, van een roman, over een kookboek, tijdschrift of strip. En af en toe een boek in een andere taal in het leeskastje kan ook anderstalige buren aantrekken. Onze bibliotheek helpt eveneens mee om wat meer variatie in het kastje te krijgen, mocht dat nodig zijn."
Buren dichter bij elkaar brengen
De boekenruilkastjes zijn niet het eerste initiatief van Stad Mechelen om buurten dichter bij elkaar te brengen. Sinds 2020 kan je ook al gevelbanken en picknicktafels voor de buurt aanvragen. En dat werd ook al gretig gedaan. Zo zijn er tot en met 2022 al 53 gevelbanken geïnstalleerd en zijn er dit jaar ook al drie aangevraagd, waarvan één goedgekeurd. De meeste werden geplaatst door de stad, maar er is bij gevelbanken wel een keuze om de plaatsing zelf te doen.
Ook de picknicktafels zijn populair. Er werden er tot en met 2022 al 55 aangevraagd en geplaatst, waarvan 45 rolstoelvriendelijk zijn. “Sinds 2021 zijn we overgeschakeld naar rolstoelvriendelijke picknicktafels zodat deze ontmoetingsplaatsen voor iedereen toegankelijk zijn. Want een sterk burengevoel kan heel belangrijk zijn voor de buurt en de mensen die er wonen”, vult schepen van sociale cohesie Rina Rabau Nkandu aan. De picknicktafels werden initieel ook alleen door de stad geplaatst, maar sinds 2021 is er ook de mogelijkheid om deze picknicktafel zelf in elkaar te zetten met een bouwpakket.
Boekenruilkastje aanvragen
Voor een aanvraag geldt de regel dat er minstens drie aanvragen van verschillende buurtbewoners moeten gebeuren. Deze aanvragers zullen dan ook de meters en peters worden van het boekenruilkastje. Zij zijn dan de tussenpersonen voor Stad Mechelen en de buurt en houden een oogje in het zeil voor de staat van het kastje en de boeken die erin staan. Ze kunnen ook jaarlijks van de bibliotheek een pakket boeken ontvangen om meer variatie in het aanbod te creëren. Dit zijn dan oudere of tweedehandsboeken die niet meer worden uitgeleend. Jaarlijks zijn er tien boekenruilkastjes die aan te vragen zijn. Voor dit jaar zijn er al vier aanvragen binnen.
Een kastje aanvragen kan via www.mechelenmakers.be/boekenruilkastje.