Mechelaars hebben stem in lokaal cultuurbeleid

19 Oktober 2022

Mechelaars hebben stem in lokaal cultuurbeleid

Op zaterdag 29 oktober organiseert Stad Mechelen voor het tweede jaar op rij ‘Mechelen Cultuurstad’. Vertegenwoordigers uit de lokale kunst- en cultuursector en Mechelaars met een hart voor cultuur zijn die dag welkom in Het Predikheren om mee na te denken over het cultuurbeleid van de stad. Inschrijven kan nog tot en met zondag 23 oktober.

Mechelen heeft zich de voorbije decennia in Vlaanderen en de rest van de wereld op de kaart gezet. Onder meer omwille van haar bruisende kunst- en cultuurleven. Als kunststad profileert Mechelen zich nadrukkelijk tegenover andere centrumsteden. Toch zijn er nog heel wat uitdagingen om Mechelen als cultuurstad te versterken en te verduurzamen.

“Cultuur is een belangrijke pijler van het Mechels beleid”, zegt schepen van cultuur Björn Siffer. “Samen met onze verenigingen, kunstenaars en sociaal-culturele partners werken we aan een gedragen cultuurlandschap, eentje waar ook de Mechelaar een stem in heeft. Daarom organiseerden we vorig jaar voor de eerste keer Mechelen Cultuurstad. De noden die toen aan bod kwamen en de resultaten daarvan nemen we nu mee naar de tweede editie van dat inspraakmoment. Er komen ook nieuwe thema’s aan bod en we nodigen andere inspirerende sprekers uit het werkveld uit. Na de presentaties kan iedereen zijn ideeën, feedback en input delen aan de gesprekstafels.”

Dit jaar zetten we nog een stap verder in de ontwikkeling van een cultuurbeleid voor de nieuwe legislatuur. Deze thema’s komen aan bod:

  1. Iedereen praat mee over cultuur
  2. Iedereen heeft genoeg ruimte voor cultuur
  3. Iedereen werkt mee aan een duurzame toekomst voor cultuur

De resultaten hiervan zullen de aanzet geven voor de start van een traject om een nieuw inspraakmodel te genereren, overleg te creëren over een cultureel infrastructuurbeleid en een beleid te ontwikkelen rond duurzaamheid in de cultuursector.

“Cultuur in Mechelen bloeit als nooit tevoren, maar de voorbije jaren hebben we door corona en oorlog extra uitdagingen moeten trotseren. De cultuursector veert opnieuw recht en daarom organiseren we deze troepenschouw. Het belang van dialoog is ontzettend belangrijk om verder te bouwen aan de cultuurfundamenten in de stad:  samenwerking, participatie en talentontwikkeling. Met deze tweede staten-generaal voor Cultuur voegen we het woord bij de daad. Bij deze dus een warme oproep aan alle Mechelaars om hun stem te laten horen”, besluit schepen Siffer.

Het volledige programma van Mechelen Cultuurstad op zaterdag 29/10/2022 en een link om in te schrijven (voor 23/10/2022) is terug te vinden op www.mechelen.be/cultuurstad.