mARTa en h.Art van de Heihoek genomineerd voor Matexi Award

13 November 2023

mARTa en h.Art van de Heihoek genomineerd voor Matexi Award

"Met mARTa en h.art van de Heihoek zetten we in op vergroening, creëren we ruimte voor ontmoeting en bieden we kansen voor amateurkunsten"

De wijk Heihoek en mARTa als ontwijde kerk ondergaan stapsgewijs een participatieve transformatie. Van bij de start spelen de buurtbewoners en lokale verenigingen een grote rol in dit verhaal. Deze metamorfose kan nu een prijs in de wacht slepen als verbindend buurtproject. Want mARTa en de wijk Heihoek werden de afgelopen week genomineerd uit bijna 160 kandidaten voor de Matexi Awards 2023.

Schepenen Patrick Princen, Björn Siffer en Rina Rabau Nkandu zijn nauw betrokken: “Met mARTa en h.art van de Heihoek zetten we in op vergroening, creëren we ruimte voor ontmoeting en bieden we kansen voor amateurkunsten. Door te ontharden, verbeteren we de aanblik en beleving van de wijk. Zo werden er tot nu toe meer dan 200 tegeltuinen aangelegd, gevelslingers aangebracht en 120 m² onthard. Door de buurtbewoners en verenigingen voortdurend te betrekken, is het trouwens een duurzaam en gedragen project. Via verschillende workshops en participatietafels wordt de stem van de buurt gevat en dat vertaalt zich in elke stap die we zetten. Daartoe is mARTa de culturele motor en het sociale hart van de wijk. Met de activiteiten binnen OPEN mARTa trokken we begin dit jaar op enkele weken tijd bijvoorbeeld al meer dan 1500 bezoekers. Het buurtproject is voor ons dus al een groot succes. De Matexi Award in de wacht slepen, zou natuurlijk een mooie erkenning zijn voor iedereen die er mee de schouders onder zet.”

De Matexi Award is dé prijs voor succesvolle buurtprojecten. Naast de prijs voor het meest verbindende initiatief is er ook de prijs voor het groenste initiatief en de publieksprijs. In de prijzenpot zit maar liefst €16.000. Tijdens een feestelijke awardshow op donderdagavond 23 november 2023 zullen de 30 laureaten in de bloemetjes worden gezet. Zo worden de vele Belgen bekroond die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt.

Stemmen maar!