Zorgzame Buurt Heembeemd locatie voor eerste mantelzorgbeurs op 30 augustus

29 Augustus 2023

Zorgzame Buurt Heembeemd locatie voor eerste mantelzorgbeurs op 30 augustus

"Mensen worden gemiddeld ouder, blijven langer thuis wonen en door de druk op onze zorgsector worden spontane burenhulp en informele zorg voor elkaar steeds belangrijker" - schepen Gabriella De Francesco

Woensdag 30 augustus organiseert Stad Mechelen voor het eerst een mantelzorgbeurs. Iedereen is er welkom om kennis te maken met het begrip mantelzorg, inspiratie op te doen bij ervaren mantelzorgers en informatie te vinden over allerlei vormen van ondersteuning om het werk van mantelzorgers draaglijker te maken. Het evenement vindt plaats van 12.30 tot 16 uur op het pleintje voor lokaal dienstencentrum De Rooster, in de Zorgzame Buurt Heembeemd.

Schepen van Welzijn Gabriella De Francesco: “Bezoekers van de mantelzorgbeurs hebben de kans om persoonlijke vragen te stellen over mantelzorg, zoals het regelen van warme maaltijden voor ouders die thuis wonen, begeleidingsmogelijkheden voor langdurig zieke partners en beschikbare poetshulp. Een scala aan experts van het Sociaal Huis, inloophuis 't MoNUment, Zorgbedrijf Rivierenland, mantelzorgorganisaties en ziekenfondsen staan klaar om deze vragen te beantwoorden en waardevol advies te bieden.”

Dit evenement vindt niet voor niets plaats op het pleintje voor lokaal dienstencentrum De Rooster in de Heembeemd in hartje Mechelen. De Heembeemd is sinds maart 2022 een zorgzame buurt, een van de 132 in Vlaanderen, na een projectoproep van de Vlaamse overheid. Een zorgzame buurt is gericht op het creëren van een ondersteunende en inclusieve omgeving voor alle inwoners, met speciale aandacht voor senioren en mantelzorgers. Een partnerschap tussen de stad, Zorgbedrijf Rivierenland, wijkgezondheidscentrum Wel & Wee, Eerstelijnszone Mechelen-Katelijne en de onderzoeksgroep mantelzorg van Thomas More Mechelen.

“De mantelzorgbeurs past dus in een bredere visie van zorgzame buurten, waarbij we ontmoeting en verbinding willen bevorderen. Mensen worden gemiddeld ouder, blijven langer thuis wonen en door de druk op onze zorgsector worden spontane burenhulp en informele zorg voor elkaar steeds belangrijker. Het is een kans om waardevolle inzichten te delen met buurtbewoners en zorgprofessionals. In het najaar zijn er nog tal van activiteiten gepland die inzetten op thema’s als eenzaamheid, mentale veerkracht versterken, vriendschap en het ontwikkelen van talenten”, aldus nog schepen De Francesco.

Om zorg en zorgbehoeftes beter met elkaar te matchen is de stad samen met de partners van de Zorgzame Buurt Heembeemd ook nog op zoek naar buurtvrijwilligers en buurtambassadeurs. “Deze vrijwilligers zijn een aanspreekpunt voor buurtbewoners en kunnen ook actief zorgnoden signaleren. Lokaal dienstencentrum De Rooster neemt de rol als centrale hub en buurtactor op. Vrijwilligers en mantelzorgers vormen een onmisbare radar in onze samenleving. Samen met de betrokken stadsdienst vervullen ze een actieve en participatieve rol om tot zorgzame buurten te komen. Mede dankzij hun inspanningen maken we het inclusieve en solidaire verhaal van Mechelen waar”, besluit schepen van Sociale cohesie Rina Rabau Nkandu.

www.mechelen.be/mantelzorgbeurs