'M-Fair: eerlijk gekleed' daagt modeontwerpers uit

10 Juni 2015

'M-Fair: eerlijk gekleed' daagt modeontwerpers uit

Na onder andere Gent en Antwerpen, heeft ook Mechelen binnenkort haar eigen festival rond eerlijke en ecologische kledij. Omdat eerlijk niet gelijk is aan saai, daagt de stad ontwerpers uit om kledij te ontwerpen die naast eerlijk en duurzaam ook mooi en modieus is.        

        

M-Fair: eerlijk gekleed

'M-Fair: eerlijk gekleed', onder die noemer organiseert Mechelen tijdens de week van de Fair Trade voor de eerste keer een festival rond eerlijke en ecologische kleding.  Schepen van duurzaamheid en internationale samenwerking Marina De Bie legt uit: "De M staat uiteraard voor Mechelen, maar ook voor 'mode'. Fair betekent uiteraard eerlijk, maar het is natuurlijk ook een ander woord voor beurs of evenement." De inspiratie voor het festival haalde de stad in Gent, waar het Fair Fashion Fest op 1 maart van dit jaar een groot succes was.

 

Context

Mechelen is sinds 2007 Fair Trade gemeente en houdt deze titel sindsdien in ere. Onder andere via het promoten van het fairtrade aanbod in de stad, maar ook via het eigen aankoopbeleid en dergelijke. De link met eerlijke kledij is dan ook snel gelegd. Ook het huidige thema van Mechelen Mondiaal sluit bij de campagne aan. "Eerlijk kledij en kinderrechten zijn sterk met elkaar verbonden", vertelt Marina De Bie. "Nog al te vaak wordt bij de productie van kledij kinderarbeid gebruikt, wat uiteraard een directe schending van de kinderrechten is. Met de promotie van eerlijke kledij geven we niet alleen eerlijke handel een boost, maar sensibiliseren we de Mechelaar ook over kinderrechten."

 

Ontwerpwedstrijd

Het is niet de bedoeling dat M-Fair zich zal beperken tot een soort eenmalige kledingwinkel. Het zal een echt festival worden met modeshow, interactieve kledingstands, workshops en dus ook een ontwerpwedstrijd. "Alle ontwerpers worden uitgedaagd om een duurzaam en/of fairtrade silhouet te ontwerpen. Een vakjury zal de werken evalueren volgens 5 criteria, nl. het gebruik van duurzame materialen, van stoffen met een fairtrade keurmerk, het hergebruiken van kledij, het niet gebruiken van giftige stoffen en op creativiteit & originaliteit. De winnaar zal 500 euro krijgen, plaatsen 2 en 3 krijgen respectievelijk 300 en 200 euro in aankoopcheques voor fairtrade/duurzame kledij. We roepen zeker alle Mechelse scholen met een modeopleiding op hun studenten te overtuigen aan deze wedstrijd deel te nemen", aldus nog De Bie.

 

Praktisch

'M-Fair: eerlijk gekleed' wordt georganiseerd tijdens en in het kader van de Week van de Fair Trade (www.weekvandefairtrade.be), een initiatief van de Belgische ontwikkelingssamenwerking, meer bepaald op 11 oktober in congres- en erfgoedcentrum Lamot. Inschrijven voor de ontwerpwedstrijd is gratis en kan tot 13/07/2015 via een mail naar [email protected]. Alle info over M-Fair en de wedstrijd is ook te vinden op de website via www.mechelen.be/m-fair.