Luisterversie Nieuwe Maan populair lesinstrument voor anderstalige nieuwkomers

14 Maart 2023

Luisterversie Nieuwe Maan populair lesinstrument voor anderstalige nieuwkomers

"De luisterversies van Nieuwe Maan zijn een belangrijke oplossing voor Mechelaars met een leesbeperking, die blind of slechtziend zijn, maar ook handig voor iedereen die liever luistert dan leest. Dat is bijvoorbeeld het geval voor anderstalige nieuwkomers die het Nederlands nog niet helemaal machtig zijn" - schepen Rina Rabau Nkandu.

Tien keer per jaar valt het stadsmagazine Nieuwe Maan bij de Mechelaar in de bus, maar er is ook een luisterversie. Met deze versie werkt Stad Mechelen drempels weg voor personen met een leesbeperking zoals blinden en slechtzienden. Ondertussen kent de luisterversie nog meer toepassingen. Zo kan die ook gebruikt worden in de lessen Nederlands voor anderstalige nieuwkomers.

Mechelen is een inclusieve stad en dat straalt ook het stadsmagazine uit. Het is heel belangrijk dat de informatie over de plannen en ambities van de stad en het stadsbestuur iedereen bereikt. Daarom werkt de stad samen met de organisatie Transkript om het stadsmagazine Nieuwe Maan toegankelijk te maken voor iedereen. Via het online platform Soundcloud of via een CD kan iedereen de teksten van het stadsmagazine beluisteren.Schepen van communicatie en toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu: “Hoewel de luisterversies van Nieuwe Maan een belangrijke oplossing zijn voor Mechelaars met een leesbeperking, die blind of slechtziend zijn, zijn ze handig voor iedereen die liever luistert dan leest. Dat is bijvoorbeeld het geval voor anderstalige nieuwkomers die het Nederlands nog niet helemaal machtig zijn. Het is dus niet alleen goed om de uitgesproken taal onder de knie te krijgen, maar ook om onze stad te ontdekken. We promoten vanuit de stad actief het gebruik van de luisterversies bij onze partners zoals de VDAB, onze scholen met een aanbod voor OKAN-leerlingen of de Centra voor Volwassenonderwijs.” 

Crescendo CVO is zo één van deze partners die met de luisterversie aan de slag is gegaan en zij delen dan ook graag hun ervaring.

“Crescendo CVO voert een actief diversiteitsbeleid om gelijke kansen, diversiteit en pluralisme te bevorderen. Wij streven ernaar om een laagdrempelig ondersteuningsaanbod te bieden dat aansluit bij onze gemeenschappelijk gedragen visie op zorg. De luisterversie van de Nieuwe Maan is hierbij een ideale aanvulling”, aldus Marleen Mast, directeur Crescendo CVO.

“Dat we met de luisterversie van Nieuwe Maan ook een heel interessant instrument hebben gevonden voor integratie, hadden we op voorhand niet kunnen vermoeden. Maar ik ben heel blij met dit bijzonder fijn neveneffect. Ik hoop dat de ervaring van Crescendo CVO dan ook inspirerend kan zijn voor andere organisaties in Mechelen en lokale besturen die een luisterversie hebben van hun stadsmagazine”, besluit schepen Rina Rabau Nkandu.