Leest mag zich opmaken voor wekelijkse markt

10 Januari 2023

Leest mag zich opmaken voor wekelijkse markt

In Mechelen kan je wekelijks terecht voor een zaterdagmarkt, een kleinhandelsmarkt en bijkomend in oktober en november een bloemenmarkt. In samenwerking met Markta vzw onderzocht Stad Mechelen de mogelijkheid om het aanbod te vergroten met een wekelijkse markt in een van de dorpen. Als er voldoende geïnteresseerde marktkramers worden gevonden, zal er vanaf maart-april, iedere donderdagnamiddag een markt plaatsvinden op het dorpsplein van Leest.

Wekelijks je aankopen doen op de lokale markt om daarna nog even te genieten op een terrasje, wie doet dat niet graag? Binnenkort kan je dat ook doen op het dorpsplein in Leest. Marktkramersorganisatie Markta vzw ging op prospectie in de Mechelse deelgemeenten en maakte een lijst op van potentiële marktplaatsen.

“Om een goede markt te kunnen organiseren, moet er aan bepaalde voorwaarden voldaan worden. Uiteraard moet er in eerste instantie voldoende ruimte zijn voor de marktkramers. Het moet ook doorgaan in een omgeving waar al commerciële activiteiten zijn. Daarnaast is er bij voorkeur een parking in de buurt en elektriciteitsvoorzieningen. Het dorpsplein van Leest heeft het allemaal en dus is het een geschikte locatie om een wekelijkse markt te organiseren”, klinkt het bij Luc Mariën, voorzitter van Markta vzw.

“Ook de inwoners van Leest zijn vragende partij voor een wekelijkse markt, de dorpsconsulenten krijgen deze vraag regelmatig. Leest is een levendige gemeente, een wekelijkse markt zal de beleving doen toenemen. Ook voor de horeca is dat goed nieuws zodat mensen na hun wekelijkse inkopen ook nog langslopen bij de lokale horecazaken”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

Schepen van Ontmoeting en Senioren Rina Rabau Nkandu vult aan: “De organisatie van een wekelijkse marktdag in Leest is niet alleen goed nieuws voor de Leestenaars, maar voor alle inwoners van de omliggende gemeenten. Het vergroot de toegankelijkheid en zorgt voor een extra aanbod naast de zaterdagmarkt in het centrum. Het is dé plek voor inwoners om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met het aanbod aan verse streek- en bioproducten.”

Donderdagnamiddag

De markt zal wekelijks doorgaan op donderdagnamiddag tussen 14 en 18 uur op het dorpsplein in Leest. De focus van het marktaanbod ligt op verse streek- en bioproducten. De stad en Markta vzw gaan nu op zoek naar geïnteresseerde potentiële standhouders zoals bijvoorbeeld producenten op het Hombeeks plateau of marktkramers van de Mechelse zaterdagmarkt en de kleinhandelsmarkt. Vanaf het moment dat er voldoende standhouders zijn gevonden, kan vanaf maart-april de markt in Leest doorgaan en heeft Mechelen er een nieuwe markt bij.

Stad Mechelen en Markta vzw doen een warme oproep aan de marktkramers om zich te melden bij interesse. Marktkramers die meer info wensen of op de oproep wensen in te gaan, kunnen vanaf deze namiddag terecht op https://www.mechelen.be/markten.