Mechelse kunstscholen openen de deuren op zaterdag 19 februari

17 Februari 2022

Mechelse kunstscholen openen de deuren op zaterdag 19 februari

Op zaterdag 19 februari staan in heel Vlaanderen de kunstscholen in de kijker op hun jaarlijkse Dag van de Academies. Ook de Academie, de Beiaardschool en het Conservatorium van Mechelen doen mee en nodigen iedereen van harte uit op deze feestelijk dag. Van 10 tot 17 uur vinden er doorlopend exposities, workshops, demonstraties, performances, voorstellingen en concerten plaats. Alle activiteiten zijn gratis! 

RE-MAKE, dat is het thema van de Dag van de Academies dit jaar. Re-make staat symbool voor het omzetten van bestaande inzichten naar nieuwe ideeën, of hoe we de kunst- en cultuurgeschiedenis vandaag vertalen naar de maatschappelijke actualiteit. Re-make staat dus ook voor het groeiend ecologisch bewustzijn en het circulair gebruik van materialen. Het staat voor samen maken en samen beleven, want kunst verbindt.  

“Het kunstenlandschap herneemt zich na corona, wat dus mooi aansluit bij het thema. Want kunst heeft de kracht om zich steeds te herpakken.”, aldus schepen voor cultuur, Björn Siffer. “De leerlingen en leerkrachten van ons kunstonderwijs snakken naar kansen om zich opnieuw te tonen na corona. Noem het gerust knaldrang, niet voor niets verkozen tot het Woord van het Jaar. Ze leven er met z’n allen enorm naartoe”. 

Sterke groei voor Mechelse academies 

En die opleving is duidelijk zichtbaar in het aantal inschrijvingen in onze drie Mechelse academies. Die zijn op één jaar tijd maar liefst 5,16% gestegen. Waar er vorig jaar nog 4590 cursisten waren, zijn er dat dit jaar 4827. Dat is een indrukwekkende groei van 237 cursisten. 

De beiaardschool trok dit jaar zeven nieuwe cursisten aan, het conservatorium nam er 102 voor haar rekening en de academie 128.  

De studenten van de Beiaardschool spelen zaterdag van 11.30 tot 12.30 uur muziek op de beiaard vanuit de Sint-Romboutstoren. Het concert is te beluisteren in de hele binnenstad en te bekijken via livestream.  

“De Academie, de Beiaardschool en het Conservatorium hebben de coronaperiode dus wonderwel doorstaan. De cultuursector werd hard getroffen, maar de interesse is enkel maar gegroeid, dat bewijst het stijgende aantal inschrijvingen. Het deeltijds kunstenonderwijs blijft dé sterkhouder voor talentontwikkeling”, besluit de schepen. 

Reserveren 

Het volledige programma is terug te vinden via https://www.mechelen.be/dagvandeacademies. Alle activiteiten zijn gratis. Het is wel aangeraden om vooraf te reserveren, want door corona is het aantal plaatsen beperkt. Indien er de dag zelf nog plaatsen beschikbaar zijn, is het uiteraard nog mogelijk om aan te sluiten. Covid Safe Ticket en mondmasker zijn verplicht. 

http://2022.dagvandeacademies.be/  
https://www.mechelen.be/dagvandeacademies