Kunstenveiling ten voordele van slachtoffers Oekraïne

04 April 2022

Kunstenveiling ten voordele van slachtoffers Oekraïne

Op 30 april organiseert onze stad een kunstveiling ten voordele van de vele slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. RADAR Mechelen en Cultuurcentrum Mechelen werken hiervoor samen. Kunstenaars en artiesten worden uitgenodigd een kunstwerk, huiskamerconcert of performance te schenken.

De stad Mechelen en de Mechelaars tonen zich van bij het begin solidair met Oekraïne. De stadsdiensten draaien op volle toeren om noodzakelijke hulp te bieden en de Mechelaars komen met tal van initiatieven, dienen zich aan als vrijwilliger of zetten hun huis open. Maar ook de kunstensector vervult hun socio-culturele rol en zet een waardevol initiatief op poten.

“Het initiatief vertrekt vanuit de vraag bij verschillende Mechelse kunstenaars, waar wij als stad maar al te graag onze schouders onder zetten. Met deze oproep willen we zoveel mogelijk werken verzamelen die vervolgens per opbod verkocht zullen worden om de Oekraïense vluchtelingen te kunnen steunen. We hopen op termijn dit soort acties door te trekken voor vluchtelingen met andere nationaliteiten”, vertelt Björn Siffer, schepen voor cultuur.

RADAR, het creatief platform voor jong talent in Mechelen, engageert zich samen met het Cultuurcentrum Mechelen om kunst en performances te verzamelen voor de veiling. Ook de Mechelse schilderes Alma Van Win doneert een werk. “Ik schenk het werk De Rechtvaardige Rechters, waarop 10 Nobelprijswinnaars van de vrede staan op de achtergrond van een vergrauwd wereldbeeld. Het thema van dit werk sluit aan op de vreselijke actualiteit: de vredesbedreiging, milieurampen, de oorlogsmisdaden van Rusland tegen Oekraïne.”

“Wat niet verkocht wordt tijdens de veiling komt trouwens steeds terecht. Kunstwerken zullen worden geplaatst om de noodwoningen van Oekraïense vluchtelingen in Mechelen aan te kleden. Concerten en performances kunnen ter plaatse gespeeld worden om hen een hart onder de riem te stoppen, ontmoetingen te stimuleren en de gemeenschap bij elkaar te brengen”, besluit schepen Siffer.

Vanaf 21 april kan je de werken bezichtigen in het Cultuurcentrum en op 30 april is iedereen van harte welkom om een mooi bod uit te brengen op zijn of haar favoriete werk.