Kunstenorganisatie Zefiro Torna viert 25ste verjaardag

13 December 2022

Kunstenorganisatie Zefiro Torna viert 25ste verjaardag

Vanmorgen werden de leden van kunstenorganisatie Zefiro Torna op het stadhuis ontvangen voor de viering van hun 25ste verjaardag. Al een kwarteeuw nemen ze een unieke plek in het kunst- en cultuurlandschap in Mechelen, maar ondertussen ook ver daarbuiten.

Het internationaal gerenommeerde muziekensemble Zefiro Torna staat sinds zijn oprichting in 1996 bekend om zijn vernieuwende en originele concepten. Het ensemble werkt met excellente musici uit heel Europa en brengt het muzikale erfgoed uit middeleeuwen tot barok op een unieke manier tot leven voor een breed publiek. Door een historische uitvoeringspraktijk te koppelen aan andere muziekgenres, literatuur, filosofie, wetenschap en hedendaagse visuele kunsten, (figuren)theater of dans realiseert Zefiro Torna beklijvende totaalconcepten rond een variatie aan symbolische en allegorische thema's.

Eigenlijk mag de organisatie dit jaar al 26 kaarsjes uitblazen, maar door corona werd de verjaardagsreceptie op het stadhuis vorig jaar uitgesteld. “Zefiro Torna behoort tot de absolute wereldklasse en dit straalt ook af op het culturele imago van onze stad. Daar ben ik als Mechelaar fier en dankbaar voor”, zegt schepen voor Cultuur Björn Siffer. “De toekomst is bovendien verzekerd. Met artistiek leider Jurgen als docent aan het Conservatorium worden hele nieuwe generaties klaargestoomd om de Oude Muziek nieuw leven te blijven inblazen. De afdeling klassieke muziek op het Conservatorium is nu al bijzonder populair met telkens heel wat leerlingen die zich inschrijven voor één van de instrumenten of zang.”

“Zefiro Torna stelt ook geregeld haar internationale naam en faam ten dienste aan de stad als cultureel ambassadeur. In 2015 vertegenwoordigde het ensemble de Vlaamse Gemeenschap en de stad Mechelen tijdens de ‘Vlaamse Week’ te Gdansk in Polen. De albums Scattered Rhymes (2015) en Balsam (2018) werden opgenomen en uitgebracht bij Motormusic Studios/Antarctica Records in Mechelen. In 2017 werkte Zefiro Torna samen met Arsenaal/Lazarus een muziektheaterproject uit in het kader van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. Verder waren er al meermaals samenwerkingen met lokale actoren zoals Museum Hof van Busleyden, Lunalia/Festival van Vlaanderen Mechelen, Cultuurcentrum, Nona en Circus Ronaldo", aldus nog de schepen.

Meer info: www.zefirotorna.be