Kunstenaars gaan artistiek aan de slag op de vesten

04 Mei 2023

Kunstenaars gaan artistiek aan de slag op de vesten

“Een stad in ontwikkeling is hét ideale speelterrein voor kunstenaars om nieuwe dingen uit te proberen."

De ontwikkelingen op de Mechelse vesten bieden ook ruimte voor experimentele en artistieke projecten. Een reeks jonge kunstenaars op uitnodiging van RADAR is dan ook aan de slag gegaan met de historische, huidige en toekomstige context van de Nieuwe Vesten. Het project met de naam ‘Extra Muros’ is te bewonderen tussen de Brusselpoort en het Kardinaal Mercierplein.

“Een stad in ontwikkeling is hét ideale speelterrein voor kunstenaars om nieuwe dingen uit te proberen. We willen kunstenaars ondersteunen en de kans geven om mee vorm te geven aan hun stad. RADAR zorgde daarbij voor een heel fijne mix aan artistieke projecten. Het team ondersteunt de kunstenaars en de stad zorgt uiteraard voor een eerlijke vergoeding.” Björn Siffer, schepen van Cultuur.

Van openluchtatelier met fictieve opgravingen en publieke ‘papieren’ tentoonstellingskiosk tot kleurrijke grondschilderingen

Voorlopig staan er drie kunstprojecten in de steigers. Zo ontdek je op de middenberm van de Schuttersvest een witte tent met intrigerende opgravingswerken. Het nieuw gevormde kunstenaarscollectief T.I.C.O. houdt er een openluchtatelier met meeslepende fictieve opgravingen. Deze opgravingen leggen de link naar Pierre Joseph Van Beneden, de Mechelse paleontoloog en zoöloog, die onder meer de vondst van de Iguanodon in Bernissart beschreef en wiens standbeeld te bewonderen is langs de naar hem genoemde laan. “Met site-specifieke acties gaan we op zoek naar hoe we als mens in verbinding staan met de aarde en het leven onder onze voeten. De ring rond Mechelen beschouwen we als een voedingsbodem. Het veranderende mobiliteitsnet en de ontharding bieden nieuwe mogelijkheden voor onverwachte verbindingen”, ligt Rien Schellemans, beeldend kunstenaar en deel van collectief T.I.C.O, verder toe.

Op de kruising met de Louizastraat staat een gracieuze ‘Papieren’ Kiosk, ontworpen door M.ARS vzw. Architecte Eva Gheysen en tentoonstellingsbouwer Rikkert Maes refereren met deze conceptuele witte installatie naar de kiosken die je van oudsher kan terugvinden in parken en op straathoeken. Binnenkort kan je er poëzie vormen met lettermagneten, tentoonstellen en communiceren met de buurt. “We willen een ontmoetingsplek creëren, waar mensen een praatje slaan in de schaduw of schuilen voor de regen. Een kiosk is ook een plek waar je informatie vindt, berichten achterlaat en kunstwerken toont. We rekenen op de Mechelaar om deze kiosk mee te activeren”, zegt Eva Gheysen, M.ARS vzw.

Tot slot brengt illustratrice Zinzi Moons kleurrijke grondschilderingen aan op een verharde zone naast de fiets- en voetgangersoversteek aan de Brusselpoort, waar vanaf volgende week nieuwe zitmeubelen geplaatst worden. Ze inspireert zich daarbij op natuurelementen en biedt zo alvast een voorsmaakje van de nieuwe groene vesten. (Voor een mooie blik op dit toekomstig zitmeubel: zie de render in bijlage)