Kraanwater in de horeca? Een fris idee!

21 Oktober 2013

Kraanwater in de horeca? Een fris idee!

Kraanwater schenken in de Mechelse hotels, restaurants en cafés het is niet alleen een fris, maar ook een goed idee. Dat vindt althans Jong Groen Mechelen. "Het stadsbestuur en personeel geven al het goede voorbeeld door bronwater te bannen, er zijn heel wat redenen voor de horeca om dit voorbeeld te volgen, " aldus Davy Buntinx, voorzitter van Jong Groen. Het brede gebruik van flessenwater komt de laatste tijd steeds meer onder druk en daar zijn goede redenen voor. Op het vlak van duurzaamheid is het zo dat voor de productie van 1l bronwater 0,25l olie nodig is, de totale CO2-uitstoot die met de productie van het water samenhangt is bovendien 500x hoger dan bij kraanwater. De kostprijs van het water zelf is bovendien ongeveer 500  à 1000x duurder dan kraanwater. "Ook voor de kwaliteit van het water moet je het niet doen", vertelt Buntinx nog," in westerse landen is het leidingwater minstens even goed van kwaliteit dan het gebottelde water."De stad maakte deze klik al, de Mechelse horecazaken zouden dat ook kunnen doen. Daarom stelde Jong Groen een open brief aan de handelaars op om hen op te roepen kraanwater gratis aan te bieden of voor een beperkte prijs op de kaart te zetten. Er zijn immers goede redenen om deze stap te zetten. Puur praktisch gezien moet je geen opslagruimte voorzien of bestellingen te plaatsen. Gratis kraanwater kan bovendien gezien worden als service voor de klanten (zoals o.a. borrelnootjes dat zijn) en kan op die manier ook voor een positief imago voor de zaak zorgen. Zeker als dit beeld versterkt wordt door de keuze voor kraanwater op een leuke manier aan te brengen en het water op een aantrekkelijke manier te presenteren. Bv. in een mooie karaf en met een schijfje citroen of een takje munt erin. Ook als het financieel te moeilijk zou zijn, is er niets op tegen een redelijke prijs te vragen voor het leidingwater. Als beide op de kaart staan kan de klant gerust zelf een keuze maken. De eerste vijf horecazaken die gevolg geven aan de oproep van Jong Groen krijgen bovendien een karaf en een set glazen cadeau.

Ook gemeenteraadslid Patrick Princen (Groen) is de oproep genegen. Hij zal het initiatief ondersteunen door er een vraag over te stellen op de gemeenteraad. "De stad doet al veel op dit vlak, vooral door zelf het goed voorbeeld te geven en flessenwater of te zweren. Het zou dan ook fijn zijn als ze de handelaars zouden oproepen dit voorbeeld te volgen en een concept uitwerken waarbij de deelnemende zaken extra zichtbaarheid en uitstraling krijgen", zegt Princen.

"De transitie naar een duurzame stad van de toekomst is volop bezig en we zijn er in dat kader dan ook van overtuigd dat zowel de inwoners als bezoekers van de stad een dergelijk initiatief zouden appreciëren. De horecazaken die de switch maken zullen dan ook zeker op veel sympathie kunnen rekenen", besluiten beiden eensgezind.

 Iedereen kan zijn steun voor het initiatief uitspreken via de facebookpagina van het initiatief (www.facebook.com/KraantjeswaterMechelen), waar binnenkort ook de deelnemende zaken een plekje zullen krijgen.