Klimaatsteun voor twee scholen en drie klimaatprojecten

21 December 2023

Klimaatsteun voor twee scholen en drie klimaatprojecten

"De negende editie van Paraat voor het Klimaat levert de stad en alle Mechelaars dus weer een mooie reductie op!"

Twee verschillende subsidies, vijf laureaten. Binnen de subsidie ‘Paraat voor het Klimaat’ ontvangen Crescendo CVO en GO! Busleyden Atheneum campus Pitzemburg elk een cheque van 35.500 euro voor klimaatvriendelijke ingrepen aan hun gebouw. De Sint-Pietersschool, Thomas More campus De Nayer en 28Rond vzw krijgen dan weer 5000 euro steun voor hun 'Klimaatacties', projecten die bijdragen aan een klimaatneutraal, circulair of fossielvrij Mechelen.

Paraat voor het Klimaat

“Scholen en verenigingen zijn vaak gevestigd in oude gebouwen die veel energie verslinden en niet altijd even klimaatvriendelijk zijn. Investeringen zijn nodig om de CO2-uitstoot en de energiefactuur naar beneden te krijgen en om de omgeving gezonder en aangenamer te maken. De subsidie van € 35.500 is voor velen een motivator om ervoor te gaan. Crescendo CVO gaat 300 klassieke TL-lampen vervangen door ledverlichting en de speelplaats ontharden en vergroenen. Ook BA Pitzemburg schakelt over naar ledverlichting en plaatst nieuwe isolerende ramen. De negende editie van Paraat voor het Klimaat levert de stad en alle Mechelaars dus weer een mooie reductie op!” vertelt schepen van Milieu en klimaat, Energie en Duurzaamheid Patrick Princen.

“De financiële impuls voor de verbouwingen is maar mogelijk als er ook draagvlak is voor het project binnen de muren van het gebouw. ‘Paraat voor het Klimaat’ is dus meer dan een wedstrijd, maar ook een campagne om iedereen die gebruik maakt van de infrastructuur te informeren en motiveren. Uiteindelijk stimuleren we zo scholen, verenigingen en organisaties om duurzame investeringen te doen, met het oog op een klimaatneutrale stad tegen 2050”, aldus Rina Rabau Nkandu, schepen van Onderwijs.

Klimaatacties

Klimaatneutraal, circulair en fossielvrij worden op een zo kort mogelijke tijd, is noodzakelijker dan ooit. Tegelijkertijd is dit een zware uitdaging, die enkel kan slagen als dit een gedeelde en gezamenlijke inspanning is. Mechelen bruist van de goede ideeën, maar de stap zetten naar uitwerking is niet altijd evident. Met de subsidieoproep ‘Klimaatacties’ krijgen beloftevolle klimaatacties twee keer per jaar een duwtje in de rug.

“Hierbij kunnen buurten, verenigingen, ondernemingen of gewoon een groep vrienden tot 5000 euro krijgen voor hun project”, legt schepen Patrick Princen uit. “Zo helpen we vandaag 28Rond vzw bij de klimaatvriendelijke inrichting van hun site in de Werfheide, de Sint-Pietersschool bij de omvorming van hun moestuin tot een bloeiende, ecologische en eetbare tuin en Thomas More De Nayer bij de organisatie van een 5-daagse Eco-Design Challenge waarbij zestig studenten zullen werken rond circulariteit”, aldus schepen Patrick Princen.