Klimaat Actie Kamp 2010

22 Juli 2010

Verleden jaar namen meer dan 400 mensen deel aan het eerste Klimaat Actie Kamp in de Antwerpse haven. Het was een week vol workshops, uitwisseling, debat, en actie! We legden onder andere de belangrijkste steenkoolterminal van de Antwerpse haven plat gedurende een dag, wat op heel wat mediabelangstelling kon rekenen. In december kreeg de klimaatbeweging een nieuwe boost: de klimaattop in Kopenhagen was een mislukking, maar vele tienduizenden mensen betoogden in koude temperaturen in de straten van Kopenhagen. Duizenden activisten van het internationale netwerk Climate Justice Action ondernamen acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Deze zomer zijn we er opnieuw, met het tweede Belgische Klimaat Actie Kamp, deze keer in Luik van 29 juli tot 4 augustus.Het kamp is een plaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de problematiek van klimaatswijziging en die iets wil doen: actie ondernemen, op zoek gaan naar alternatieve praktijken, iets bijleren, gelijkgezinden ontmoeten, en gewoon een leuke week beleven. Er is een kinderwerking voorzien (verleden jaar waren er tientallen kinderen). Het wordt een internationaal kamp, met Vlamingen en Franstaligen, maar ook met mensen van buiten België (we voorzien een vertaalteam).

Met het kamp willen we de boodschap geven dat maatschappijverandering nodig is om klimaatsverandering tegen te gaan: system change, not climate change! Op het kamp vinden een hele reeks debatten en workshops plaats over strategieën voor verandering, de link tussen het sociale en het ecologische, de rol van vakbonden en de strijd voor tewerkstelling, de problematiek van ecologische groei, de opbouw van een radicale klimaatbeweging, over ecosocialisme, ecoanarchisme, décroissance, green new deal, enzovoort - naast actie- en mediatrainingen, samba workshops, en workshops over permacultuur, zelf brood bakken, recyclagekunst, enzovoort! Er is ook een apart kinderprogramma.

In de regio van de kampplaats bevinden zich een aantal zwaar vervuilende bedrijven, ideale actiedoelwitten! Ze mogen zich alvast ongerust maken;-).

Op www.klimaatactiekamp.org vind je alle info, en kun je je ook inschrijven. Binnenkort vind je er ook het programma van het kamp. We vragen een vrije bijdrage in de kosten, met als richtprijs 70 euro, of 15 euro per dag (kinderen de helft), bij voorkeur op voorhand te storten op onze rekening 001-4334900-46. Op die rekening kan je ook giften storten (we hebben nog geld nodig om het geheel gefinancierd te krijgen!).

We hebben ook nog praktische hulp nodig! Om het kamp te promoten, om het op te bouwen (vooral mensen die iets van loodgieterij of electriciteit afkennen), enzovoort. Op het kamp eten we veganistisch en biologisch, produceren we onze eigen hernieuwbare energie, en recycleren we alles (o.a. via ecotoiletten). Het kamp is gebaseerd op zelforganisatie, dus iedereen heeft een rol om er een succes van te maken. Wie wil meehelpen, stuurt een mailtje naar [email protected].

Het kamp wordt georganiseerd door een groep van een kleine 40 vrijwilligers. Ze worden moreel, politiek en financieel gesteund door een aantal organisaties die je hier vindt. Wil jij ons steunen met jouw organisatie? Kondig dan het kamp aan op je website, blog, in je newsletter, facebook!

www.klimaatactiekamp.org

 

Bron: nieuwsbrief Friends of the Earth: juli 2010