Kerstmarkt in Mechelen ook in wijken en dorpen

28 Oktober 2022

Kerstmarkt in Mechelen ook in wijken en dorpen

"Mechelen Feest, de organisator van Mechelen Houdt Je Warm, ondersteunt hen met veel plezier”, aldus Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest.

Mechelen Houdt Je Warm maakt zich volop klaar voor een winter vol activiteiten. De kerstsfeer kan je dit jaar opsnuiven op verschillende locaties. Tijdens Mechelen in Vuur en Vlam gebeurt dat in de binnenstad, in mARTa wordt een indoor kerstmarkt ingericht, ook de Mondiale Raad voorziet opnieuw een kerstmarkt aan Refuge en om de wijken en dorpen te betrekken, biedt Mechelen Feest extra (financiële) steun aan Mechelaars die zelf een kerstmarkt op poten willen zetten.

Kerstmarkt in wijken en dorpen  
“Sociale Cohesie en Mechelen Feest bundelen de krachten om kerst te vieren op het hele grondgebied. We willen Mechelaars stimuleren om in hun wijk of dorp een kerstmarkt te organiseren. Dat doen ze dan uiteraard niet alleen. Mechelen Feest, de organisator van Mechelen Houdt Je Warm, ondersteunt hen met veel plezier”, aldus Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest.

“De kersperiode brengt altijd een gezellige sfeer met zich mee. Als er dan een kerstmarkt in je straat of je wijk plaatsvindt, is het een ideaal moment om je buren of buurtbewoners te ontmoeten. Mensen komen naar buiten om samen te genieten van de feestdagen. Dit soort evenementen kan het buurtnetwerk alleen maar versterken”, vertelt schepen voor ontmoeting Rina Rabau Nkandu.” En dat weten de deelnemers van het burgerpanel ook goed. De lokale kerstmarkten werden dankzij hun suggesties uitgewerkt.

Mechelaars kunnen een subsidieaanvraag indienen voor een BuurtEngagementNetwerk (BEN) en ontvangen max. 500 euro. Mechelen Feest verdubbelt dit bedrag wanneer het initiatief zich richt tot een buurt en/of een wijk (niet op straatniveau) en het doorgaat tijdens 9, 10 en 11 december of 16, 17 en 18 december voor minimum 2 dagen. Bovendien ondersteunt Mechelen Houdt Je Warm de communicatie van het evenement.

Daar blijft het niet bij qua activiteiten in wijken en dorpen tijdens de winterperiode. “Naast de kerstmarkten voor wijken en dorpen zal ook de tweede editie van de winterburendagen plaatsvinden. Die gaan door in januari. Inschrijven zal heel binnenkort kunnen via de website. Het is een laagdrempelige en fijne manier om buren nog beter te leren kennen en prikkelt het samenhorigheidsgevoel in onze stad”, aldus nog Rabau Nkandu.

Kerstmarkt in de binnenstad
 
Kerst wordt uiteraard niet alleen gevierd in de wijken en de dorpen, maar ook in de binnenstad. Mechelen Feest koppelt dat aan Mechelen in Vuur en Vlam op 16, 17 en 18 december. Verenigingen en standhouders krijgen dan een plek op het parcours van het evenement (tussen Grote Markt, Botermarkt, Bruul, Sinte-Mettetuin & IJzerenleen).
 
Kristof Calvo vertelt: “De binnenstad komt op vrijdag en zaterdag tot leven met spectaculaire vuur- en luchtanimaties. Op zondag openen de winkels hun deuren voor een gezellige shopnamiddag. Mechelen in Vuur en Vlam, gecombineerd met de Koopzondag, zal veel bezoekers aantrekken. De kerststalletjes van verenigingen met drank, eten en andere artikelen maken het plaatje compleet.”
 
Nog een nieuwigheid tijdens dat weekend is een indoor kerstmarkt in mARTa, de Heilig Hartkerk in de Adegemstraat. Op deze locatie zullen enkel non-food standen worden georganiseerd. Even verder in de Onze-Lieve-Vrouwestraat aan de Refuge gaat er op 18 december ook weer de mondiale kerstmarkt door, een initiatief van de Mechelse Mondiale Raad.

“Met al deze initiatieven belooft het een warme kerst te worden in onze stad”, besluit Calvo.