Kerstboom Grote Markt krijgt tweede leven
23 Januari 2023
De Mechelse houtsculpteur ArboLeo heeft maandag een deel van de stam van de kerstboom op de Grote Markt onder handen genomen. Hij zaagde er twee dierenfiguren uit: een slechtvalk en een otter. Beide diersoorten voelen zich erg thuis in Mechelen. De kunstwerken krijgen vanaf binnenkort tijdelijk een plekje aan respectievelijk de Sint-Romboutstoren en ergens in het natuurpark Rivierenland.
"Sowieso planten we ter compensatie van de kerstboom al tien bomen aan per meter hoogte, maar daarnaast past het ook in onze circulaire strategie om de boom zelf te hergebruiken. ArboLeo is gespecialiseerd in het sculpteren van dieren en het was dan ook een logische keuze om hem uit de stam een slechtvalk en een otter te laten snijden: de otter als symbool voor Natuurpark Rivierenland, de slechtvalk als meest opmerkelijke soort in de binnenstad. Twee mascottes voor Mechelen. We laten de kunstwerkjes nu nog even op de Grote Markt staan en geven ze dan een nieuwe plek. Opvallende plaatsen in het natuurpark als aanvulling op de mooie schilderingen van Dzia voor Animalinas zijn een optie, voor de slechtvalk is onder de Sint-Romboutstoren een logische plaats. Voor de otter zoeken we nog een plek in ons prachtig Rivierenland”, klinkt het bij Patrick Princen, schepen van Natuur- en Groenontwikkeling.
Leo Beterams is een professionele houtsculpteur die zich gespecialiseerd heeft in het creëren van unieke en opvallende kunstwerken uit hout, zoals dieren, mensen, gebouwen, enz. Het was houtsculpteur Leo Beterams die contact opzocht met Greet Geypen met de vraag of hij iets creatiefs mocht doen met de kerstboom van de Grote Markt.
“We waren meteen voor het idee gewonnen. Als stad zetten we al langer in op het hergebruik van materialen. Denk maar aan onze stadsontwikkelingsprojecten waar bouwmaterialen hergebruikt worden. Ook onze ondernemers zijn mee met het circulaire verhaal en maken alsmaar meer gebruik van grondstoffen die ze hergebruiken. Als stad willen we ook het goede voorbeeld geven. In plaats van onze kerstboom volledig te vellen, doen we er nu iets nuttig mee. Door de stam te hergebruiken krijgt de boom een tweede leven en maken we er een blijvende herinnering van”, besluit Greet Geypen, schepen van Economie.