Kerk mARTa krijgt groene gevel

18 Februari 2023

Kerk mARTa krijgt groene gevel

'We doen aan verticale ontharding: we kantelen de tuin gewoon rechtop, zodat we de beschikbare ruimte optimaal benutten' - schepen Patrick Princen

mARTa, de voormalige Heilig Hartkerk in de Adegemstraat, wordt de komende jaren herbestemd tot een sociocultureel centrum. Het project kon daarvoor al rekenen op een Vlaamse stadsvernieuwingssubsidie van 2,4 miljoen euro. De Koning Boudewijnstichting doet daar nu nog eens 70.000 euro bovenop, voor het creëren van een groene gevel.

mARTa staat voor 'Mechelse Art (kunst) in de Adegemstraat'. Het is de nieuwe naam voor de voormalige Heilig Hartkerk, gekozen door de buurtbewoners. “De Heilig Hartkerk was en is onroerend erfgoed dat we moeten koesteren,” klinkt het bij schepen van monumenten Arthur Orlians, “maar koesteren betekent niet alles bij het oude laten. De Heilig Hartkerk stond al enkele jaren leeg en het afgelopen jaar kreeg het een nieuwe invulling met plaats voor kunst, cultuur en ontmoeting. Mars in mARTa was een geweldig succes. Maar in de toekomst gaan we nog een stap verder. Het wordt een open gebouw, naast de kerk komt een publieke tuin en in de omliggende straten willen we ontharden. De wijk Heihoek is een dense wijk en heeft nood aan ademruimte.”

Het grootste aandeel van de verkregen subsidie, ca. 2 miljoen euro gaat naar de herbestemming van de kerk en de pastorie. Daarnaast wordt het budget gebruikt voor vergroening, ontharding en optimalisatie van de doorwaadbaarheid van de wijk zodat ze, voor zachte mobiliteit, een groene toegangspoort wordt tot de Dijle en het historisch centrum. Ook wordt er ingezet op een openbare ruimte als sleutel tot sociale cohesie en democratisering van cultuur.
 
Groene gevel

Hierbovenop draagt de Koning Boudewijnstichting 70.000 euro bij voor het creëren van een groene gevel aan zowel de voorkant van de kerk als aan de binnentuinmuur.
 
Schepen Patrick Princen, bevoegd voor natuur- en groenontwikkeling: “Zeker in de binnenstad is de ruimte voor groen beperkt, maar is er wel een overvloed aan muren. Hier doen we aan verticale ontharding: we kantelen de tuin gewoon rechtop, zodat we de beschikbare ruimte optimaal benutten. Zo komt plots veel ruimte voor nestende vogels en andere dieren vrij. Ook voor de menselijke omwonenden is een groengevel een voordeel: ze dempen het geluid dat in de stad rondbotst en bovendien voelen mensen zich beter als ze zicht op groen hebben. Groengevels hebben zelfs voordelen aan de binnenkant van het gebouw: ze houden de felle zonnestralen tegen en houden de gure wind in de winter van de muren weg. Vrolijke vogels en mensen buiten, een aangename temperatuur binnen: iedereen wint bij een groengevel.
 
“Mechelen blijft vernieuwen. Een gevel van een monumentaal gebouw vergroenen zie je niet elke dag. mARTa kan zo mogelijks een inspiratie zijn voor de andere buurtbewoners in de wijk die er ook voor kiezen om hun gevel te vergroenen. Misschien wordt de Heihoek zo wel een nieuwe groene long in onze stad. Belangrijk, want in de stad is het gemiddeld 8 graden warmer dan op het platteland. Het koelt er minder snel af en hitte kan er minder snel weg, zeker in de dense wijken. Extra groen en inzetten op de klimaattransitie van onze gebouwen is daarom noodzakelijk”, besluiten schepenen Orlians en Princen.
 
De kerk kan nog gehuurd worden tot de start van de renovatiewerken in het najaar van 2023, voor allerlei activiteiten. Zie https://www.mechelen.be/heihoek/verhuur-marta