Kandidaat in de kijker: Anne Berghmans

12 Oktober 2012

Kandidaat in de kijker: Anne Berghmans

Al 24 jaar leerkracht Tweedekansonderwijs Mechelen :: Kookouder Chiro Muizen Welke Mechelaar nomineer jij als Held van Mechelen en waarom?Alle Mechelaars die Nederlands willen leren zijn voor mij de Helden van Mechelen. Waarom? Omdat Nederlands leren praten en schrijven zoveel mogelijkheden biedt naar integratie, sociale contacten en toekomstmogelijkheden. En dat is waar iedere burger recht op heeft, maar ook van moet kunnen genieten.

Favoriete plek in Mechelen?

Mijn meest leuke plek in Mechelen bevindt zich in Muizen. Achter de Kerkenbosstraat heb je een weg die zich tussen het weiland slingert. Je hebt er bruggetjes over de Baarbeek, knotwilgen, overgelopen weilanden bij overvloedige regenval en als het een strenge winter is dan is alles dichtgevroren. Ik hou vooral van het pure aan dit stukje natuurgebied en van dat welk elk seizoen brengt en verandert aan het landschap.

Wat wil je de komende zes jaar zeker gerealiseerd zien?

Het liefst wil ik zoveel mogelijk mensen bereiken die als nieuwkomer in onze stad komen wonen. Ik wil hen graag ondersteunen om hun integratie te bevorderen door hen te motiveren om Nederlands te leren. Bij gezinnen waar thuis Nederlands gepraat wordt, zijn ook de onderwijsmogelijkheden voor de kinderen veel groter.

Waarom vind je zorg binnen onderwijs zo belangrijk?

Ik heb de voorbije jaren opgemerkt dat naast het aanbieden van leerinhouden, cursisten vooral nood hebben aan extra zorg, begeleiding en ondersteuning. Meestal is de nood aan persoonlijke aandacht, studiebegeleiding en coaching erg nodig. Indien we binnen onderwijs hier meer aandacht aan geven, kunnen we leerders beter ondersteunen en begeleiden.