Kadodder neemt Tivoli op sleeptouw: park werd parel!

31 Juli 2018

Kadodder neemt Tivoli op sleeptouw: park werd parel!

Tot 2011 was het Tivolipark een beetje vergane glorie. Een groot park met veel potentieel, maar niet aantrekkelijk genoeg om dat potentieel ten volle te benutten. In april 2011 nam Kadodder zijn intrek in het Neerhof. Zijn 'blijde intrede' zette een enorme heropleving van het park in gang, dat nu niet enkel Mechelaars maar zelfs scholen vanuit het hele land aantrekt voor een bezoekje.  

Het Tivolipark is niet alleen het park der Mechelse parken, het is met 11 ha ook het grootste park dat de stad in eigen beheer heeft. Het is altijd een heel divers park geweest (bos, hoogstamboomgaard, neerhof, speeltuin, kasteel + gracht, ...) met veel potentieel. Het verhaal van Kadodder waar een groot deel van de invulling van het park aan opgehangen werd en met de belangrijke investeringen in het park de laatste 8 jaar, benutten dit potentieel zeer sterk.

Kadodder is de behoeder van het park, die de jongste bezoekers liefde en kennis voor de natuur bijbrengt. Bij de ontwikkeling van het figuurtje werd heel wat talent in huis gebracht: de tekening zijn van de hand van grafisch kunstenaar Marijke Meersman, het boek en de andere teksten zijn van jeugdauteur Marc De Bel, die voor het Kadodderlied samenwerkte met onder andere Kris De Bruyne.

Kadodder heeft nog steeds zijn huis op het Neerhof en speelt de hoofdrol in de Kadodderroute doorheen het park. Op die manier kennen ondertussen heel wat kinderen over heel het land het Tivolipark en Kadodder. Het figuurtje is zelf populair tot in China, aangezien het boek daar in het Chinees en ander de naam 'Kadudu' is verschenen.

 

Maar Tivoli is uiteraard niet enkel Kadodder. In de loop van de voorbije jaren werd het park stuk voor stuk opgewaardeerd en werd het aanbod aan activiteiten telkens opgetrokken: 

 • Op het Neerhof werd alles in de huisstijl van het park gegoten, er kwam een blotevoetenpad, een tuttenboom, een voorleesklasje, een nieuwe knuffelweide, een bijenklas bij de imker, ...
 • De Rozentuin tussen het kasteel en het Neerhof werd omgevormd tot een samentuin voor geïnteresseerde buurtbewoners en vormde daarmee het model voor de samentuinen die er ondertussen zijn in o.a. het Caputsteenpark en het Hovenierspark.
 • Het educatieve aanbod in het park blijft vernieuwd worden, voor jong én oud:
  • Voor de kleintjes o.a. de kabouter- en boerderijwandeling, 'Kruidje roer me goed' en 'Met spetter op stap'
  • Voor de volwassenen zijn er o.a. workshops over kringlooptuinieren, 'Zwammen over paddenstoelen' of 'Het verhaal van een dozijn kruiden'.
  • Volledig aanbod op de website van de stad via deze link.
 • Kadodder kreeg een eekhoornvriend 'Spotter', die ook zijn eigen route door het bosgedeelte van het park kreeg. Een speelse route waarbij kinderen o.a. morse leren, door een tunnel kruipen als een mol of kijken hoe ver ze kunnen springen, vergeleken met enkele bekende dieren.
 • Er kwam een ruime hondenweide met speelelementen zodat ook de hondenliefhebbers aan hun trekken komen in het park.
 • Dit jaar nog werd de speeltuin voor de grotere kinderen volledig vernieuwd. Het concept past helemaal in de stijl van het park, met extra veel klauterplezier en een kabelbaan. Naast de speeltuin kwam er ook een pannakooi bij.
 • Ook dé realisatie waar veel mensen naar uitkeken, werd eindelijk een feit: de omvorming van 't Huizeke tot eetcafé t'ASS. Sinds 1 april kan iedereen daar dagelijks terecht om iets te drinken, een pannenkoek te eten of voor een lekkere lunch. Dat het bovendien een jobervaringscentrum voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) is, maakt dit project nóg mooier.
 • De laatste aanwinst is tegelijk een van de oudste onderdelen van het park: de monumentale serres in het park werden volledig heropgebouwd en doen nu dienst als petanquebaan. Bovendien kunnen bezoekers op de banen kennismaken met een hele reeks typische volksspelen. Het materiaal daarvoor kun je afhalen aan de kinderboerderij of in eetcafé t'ASS. (meer info over de renovatie van de serres via dit persbericht)

 

Wat staat er nog op de planning?

 • Binnenkort (september) wordt gestart met de vernieuwing en uitbreiding van de toiletten op het Neerhof. Er komen massa's kinderen langs en die moeten uiteraard af en toe naar het toilet :-)
 • Volgende legislatuur wordt werk gemaakt van een nieuwe parking voor het park aan de Eikestraat, in combinatie met een fiets- en voetgangersbrug over de Vrouwvliet. Deze vernieuwing zorgt op zich al voor nieuwe mogelijkheden:
  • met de nieuwe parking, kan het parkeren tussen de bomen aan de ingang in de Tivolilaan verdwijnen en kan ook dit een écht stuk van het park worden.
  • de fietsverbinding over de Vrouwliet maakt het 'Tivolipad' mogelijk: een veilige fietsverbinding die het centrum met het nieuwe ziekenhuis en verder met Sint-Katelijne-Waver zal verbinden. Deze verbinding zal door het Tivolipark lopen, uiteraard met respect voor het park en de andere parkbezoekers.

 

En verder? Wat vind jij van het Tivolipark?

 • Wat ontbreekt er nog in het park?
 • Welke verbeteringen zie je nog?

Laat het hieronder weten!