Hulpmiddelen voor mensen met dementie te leen bij inloophuis ‘t moNUment

19 Januari 2023

Hulpmiddelen voor mensen met dementie te leen bij inloophuis ‘t moNUment

Een telefoon met fototoetsen, een sprekende klok of een interactieve kat. Het zijn slechts enkele hulpmiddelen die het leven van mensen met dementie thuis makkelijker en veiliger kunnen maken. Mechelse mantelzorgers kunnen ze voortaan drie weken lang gratis lenen bij inloophuis ’t MoNUment.

Dankzij het Europese Interreg 2 Zeeën-project MONUMENT, kunnen Mechelse mantelzorgers van personen met dementie sinds vorig jaar in het vernieuwde inloophuis ‘t MoNUment kennismaken met digitale en technologische hulpmiddelen die inzetten op detectie en veiligheid zoals een telefoon met foto’s, gps-trackers en een valdetectielamp. Maar ook hulpmiddelen die inzetten op interactie en het bevorderen van rust en zelfstandigheid zoals een robotkat, een dementieradio en een monitor die video-oproepen kan ontvangen.

’t moNUment, dat een informatie en ontmoetingsplaats is voor personen met dementie en hun mantelzorgers, is sinds kort ook een demonstratiehuis. Dit betekent dat er voortaan ook zorgtechnologie wordt gedemonstreerd en dat dezelfde zorgtechnologie ook gratis ontleend kan worden en dit voor een periode van drie weken. Zo kunnen mensen ze thuis testen voor ze overgaan tot een aankoop.

Mantelzorger Els Van Loo uit Muizen beet de spits af. Ze vertelt: “Ons moeke haar dementieproces gaat traag maar gestaag, van verwardheid tot eindeloos blijven herhalen, niet graag meer koken of het huishouden doen, truckjes blijven vinden om ons van het tegendeel te overtuigen, ons proberen gerust te stellen terwijl we steeds bezorgder worden. Het moNUment is een ware verademing, zowel voor moeke als voor ons. Zij gaat nu een aantal middagen eten in het dienstencentrum De Schijf met soms zelfs een activiteit nadien. Zo hebben wij, als kinderen, zelf kunnen ervaren wat voor een warme en rustige omgeving dit is, zalig voor haar maar ook voor ons. Omdat ons moeke fysiek nog zo’n kranig vrouwtje is, proberen we haar zo lang mogelijk zelfstandig in haar eigen huis te houden. En dan is elke uitgereikte hand van ervaringsdeskundigen meer dan welkom, van Familiehulp aan huis tot het mogen uitlenen van praktische hulpmiddelen zoals de dementieklok. Nu weet ze perfect welke dag het is, of het ochtend of al bijna middag is... Zo eenvoudig in gebruik, zonder knipperende lichtjes of alarm. Eén van de weinig technische snufjes waar ze niet ‘bang’ van is. Dit initiatief valt alleen maar toe te juichen en daarom een dikke pluim op de hoed van ‘t moNUment. We vinden het fijn dat Stad Mechelen en de medewerkers van ’t moNUment ons hierin op weg hielpen.”

Schepen voor senioren Rina Rabau Nkandu: “Oudere mensen of mensen met (jong)dementie die zelfstandig thuis wonen worden dagelijks met heel wat uitdagingen geconfronteerd, net als hun mantelzorgers. Er zijn wel heel wat digitale oplossingen voorhanden, maar vaak zijn ze niet gekend, schrikt de technologie af of is er een volledige make-over van hun huis vereist. Als dementievriendelijke stad wil Mechelen hier een voortrekkers- en ondersteuningsrol in opnemen.”

“We focussen daarom op de ‘kleinere’ technologische hulpmiddelen, die snel geïnstalleerd en eenvoudig bediend kunnen worden en we begeleiden mantelzorgers heel persoonlijk in het gebruik ervan”, gaat de schepen verder. “Het inloophuis werd omgevormd tot huiselijke demonstratiewoning en de hulpmiddelen kunnen thuis vrijblijvend getest worden voor er al dan niet overgegaan wordt tot aankoop. Onze medewerkers in ’t moNUment geven advies op maat. Er wordt ook een terugkommoment voorzien, om het toestel terug te brengen en naar de ervaring te peilen. Die ervaringen nemen we mee in ons dementievriendelijk beleid, om in de toekomst nog meer mensen nog beter te kunnen helpen."

Kom meer te weten over de verschillende zorgtechnologieën en hulpmiddelen via www.memo-monument.be/technology