Hotel Poseidon trapt Mechels zomerprogramma op gang

11 Juni 2021

Hotel Poseidon trapt Mechels zomerprogramma op gang

“Hotel Poseidon is grandioos afscheidscadeau van stadsartiest Stef Lernous, maar ook de start van een nieuw tijdperk”   Cultuur en kunsten herleven in Mechelen na corona, eindelijk. Dit weekend speelt op het BROEK festival voor het eerst de langspeelfilm Hotel Poseidon van regisseur Stef Lernous. Een grandioos afscheidscadeau, maar ook de start van een nieuw tijdperk. Stef Lernous geeft als stadsartiest de fakkel door aan de jongere generatie van Mechelse artiesten. Voor het stadsartiestschap trekt Stad Mechelen vanaf nu volop de kaart van talentontwikkeling. De aftrap van De Zomer is Van Mechelen met het BROEK festival, een samenwerking met kunstencentrum NONA, is dit jaar méér dan ooit een nieuw begin. 

Hotel Poseidon is de eerste professionele langspeelfilm ooit die integraal in Mechelen werd gedraaid. De opnames vonden plaats in de expozalen van ons Cultuurcentrum, onder het wakend oog van onze Sint-Romboutstoren. Een film waarin bovendien een honderdtal Mechelse figuranten en vrijwilligers een unieke scène bezetten – een bont en op en top Mechels allegaartje. Ook de soundtrack is Mechels, geschreven door Mechelaar Pepijn Coudron. De muziek tijdens de indrukwekkende ‘feestscène’ werd geleverd door Maanrockrallywinnaar Pothamus.

“Het gevestigde en ontluikende Mechelse talent dat werd samengebracht voor de film Hotel Poseidon is zonder meer indrukwekkend. Stef Lernous wilde met deze film absoluut nog één keer stunten als stadartiest. Het is het beste afscheidscadeau dat hij met zijn cultgezelschap Abattoir Fermé onze stad kon geven”, zegt schepen van cultuur Björn Siffer. Het stadsartiestschap van Stef startte in 2017 toen hij de fakkel overnam van Circus Ronaldo en werd een groot succes. Met de première van Hotel Poseidon komt daar nu een einde aan.

Stadsartiest: nieuwe formule

Stef Lernous geeft de fakkel door aan de jonge generatie. Björn Siffer legt uit: “We hebben er als stad voor gekozen om het stadsartiestschap in een nieuwe formule te gieten. We geven het vanaf nu in handen van een steeds wisselende groep artiesten van RADAR. En dat is meteen een statement: geheel conform de beleidsvisie rond talentontwikkeling leggen we het stadsartiestschap in handen van de aanstormende generaties kunstenaars. Zo zetten we opkomend talent mee aan het roer van de Mechelse culturele dynamiek. Met RADAR bieden we jonge kunstenaars laagdrempelige werkruimte, coaching en toonkansen en stimuleren we zo de ontwikkeling van nieuw artistiek werk. We gaan dus van één naar heel veel stadsartiesten.”

BROEK: nieuwe vaste waarde

“Dat Stef Lernous zijn stadsartiestschap afsluit op BROEK is ook niet toevallig”, vertelt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest en organisator van De Zomer is van Mechelen. “BROEK is immers een nieuwe vaste waarde binnen De Zomer is van Mechelen. Het is een samenwerking tussen Mechelen Feest en kunstencentrum Nona, en ook dat is niet toevallig. We zoeken altijd naar kansen om sterkhouders van de Mechelse kunstensector bij De Zomer is van Mechelen en Mechelen Houdt Je Warm te betrekken. Sterkhouders uit alle genres, zodat naast muziek ook theater, film en andere kunsten een belangrijke plek kunnen innemen in het programma.”

“Hotel Poseidon staat daar symbool voor. De film kreeg het afgelopen jaar ook steun van ‘Talenten onder de toren’, een project dat past binnen het themajaar Onze Toren. Ook de rest van de zomer zullen er nog verschillende ‘torenaccenten’ merkbaar zijn in het programma. Wat mij betreft, kon De Zomer is van Mechelen dus niet beter starten”, aldus Kristof Calvo. Hij besluit: “Dat een winnaar van de Maanrockrally voor de soundtrack zorgt, maakt het extra bijzonder: made in Mechelen, zoals we het graag zien."


Het parcours van Stef Lernous als stadsartiest

  • Als stadsartiest heeft Stef Lernous niet stilgezeten. Hij gaf workshops aan het Conservatorium, bij armoedeverenigingen, het Centrum voor Volwassenonderwijs, bij onthaalwerkingen voor nieuwkomers, jongeren van H30... Met zijn gezelschap Abattoir Fermé nodigde hij vluchtelingen uit voor try-outs of liet hij hen een namiddag in de kostuums duiken.
  • Stef slaagde erin om de heiligheid van kunst weg te halen en te tonen dat het net iets heel toegankelijks is. Met het theaterstuk Misérie gingen hij en zijn poulain Maja Westerveld aan de slag met amateurtheater, de roots getrouw.
  • Mechelen genoot onder het Stadsartiestschap van Stef van de herneming van het magistrale ‘Colossus’, waarmee Abattoir terecht de Cultuurprijs wegkaapte. ‘Bangerik’ won de harten van jonge Mechelaars, maar zoals dat met goed kindertheater gaat: ook die van hun ouders en grootouders. In het snedige Gonzo stak Stef de draak met alle zelfverklaarde goeroe’s die ontredderde mensen, inclusief zichzelf, op spirituele dwaalsporen zetten…
  • En ondertussen maakte hij samen met psychisch kwetsbaren nieuwe Besloten Hofjes in het  museum Hof van Busleyden. Het werden duizelingwekkende kijkdozen, zoals Abattoir Fermé ook tijdens de tentoontselling ‘Divine Decadence’ in het kasteel van Gaasbeek presenteerde, het jaar voor hij aan zijn stadsartiestschap begon.
  • De filmset van Hotel Poseidon in het Cultuurcentrum mondde tenslotte nog uit in een indrukwekkende belevingstentoontselling. De Expo Show in het Cultuurcentrum, waar bezoekers een kijk kregen in 20 jaar Abattoir Fermé – waanzinnige decors en acteurs die zoals in de Zoo Humaine van de Expo ‘58 ‘het vreemde’ tot leven brachten.

Foto: Björn Siffer en Stef Lernous in februari 2019 in het Cultuurcentrum. In dit decor zouden kort daarna de opnames voor Hotel Poseidon starten. Er werden 100 Mechelse figuranten gezocht.