Het nieuwe cultuurseizoen belooft vertrouwde gezichten en verrassende programma’s voor 2023-2024

25 Mei 2023

Het nieuwe cultuurseizoen belooft vertrouwde gezichten en verrassende programma’s voor 2023-2024

"Opgelucht trekken we de lijn door en presenteren jullie een nieuw programma waar ten volle van genoten kan worden. Enkele vertrouwde gezichten zullen elkaar afwisselen met verrassende en nieuwe programma’s.”  

Het programma van Cultuurcentrum Mechelen voor volgend seizoen is bekend. Circus krijgt opnieuw verdiende aandacht in de stad. Maar ook sterkhouders uit de klassieke muziek en straffe namen in het theater vullen het rijke programma. Twee thema’s zullen voor een rode draad zorgen: ruimte voor mentaal welzijn en verbinding via Construct Europe. De seizoensbrochure 2023-2024 is vanaf 4 juni 2023 beschikbaar, dan start ook de ticketverkoop.

Björn Siffer, schepen voor cultuur: “Na enkele moeilijke jaren vol geannuleerde en meermaals verplaatste voorstellingen, mondmaskers en publieksbeperkingen, werd 2023 het jaar van de culturele wederopstanding. Opgelucht trekken we de lijn door en presenteren jullie een nieuw programma waar ten volle van genoten kan worden. Enkele vertrouwde gezichten zullen elkaar afwisselen met verrassende en nieuwe programma’s.”

 

Twee thema’s doorkruisen het nieuwe seizoen

In het najaar wordt een Ode aan de donkerte gebracht. Er is vandaag de dag een steeds groeiende aandacht voor mentaal welzijn. De focus ligt echter vaak op het boeken van vooruitgang, op verbetering. Maar iedereen heeft wel eens donkere gedachten. Gedachten die beleefd mogen worden en de ruimte moeten krijgen die ze nodig hebben. Daarom staan er enkele voorstellingen op het programma waar donkere gedachten mogen ‘zijn’.

En in het voorjaar van 2024 staan met Construct Europe verbinding, samenwerking en dialoog centraal. Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest: “Voor ons stadsfestival Construct Europe is de enthousiaste medewerking van het Cultuurcentrum bijzonder goed nieuws. België neemt dan het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich en dat wordt gevierd met een groots cultureel en maatschappelijk stadsfestival. Een heel scala aan diverse disciplines en sectoren zullen aan bod komen: cultureel erfgoed, onderwijs, theater, dans, spektakel, sociaal-artistiek werk, muziek, (buurt)sport, burgerparticipatie en culinaire beleving. Voor het komende culturele seizoen staan er al enkele voorstellingen in teken van ons Europajaar.”

Het culturele programma voor Construct Europe staat voor een stuk nog in de steigers, maar 2024 kondigt zich nu al veelbelovend aan. Zo zal Theater Malpertuis de voorstelling ‘Varkensstal’ brengen en krijgen we een kroniek over de Europese man aan de hand van Carl Von Winckelmann.

 

Een rijkgevuld programma

“We hechten zoals altijd veel belang aan een gezonde mix tussen gevestigde waarden en aanstormend talent, tussen populaire genres en niches die kwetsbaar zijn. Daarbij heeft ons Cultuurcentrum ook de opdracht om het beleven van cultuur laagdrempelig te houden. Iets waar ze met deze programmatie opnieuw sterk in slagen”, verduidelijkt Björn Siffer.

Circus

Dankzij circusschool Circolito duiken heel wat artiesten op die een band hebben met Mechelen. Net als voor de voorbije seizoenen krijgt circus daarom extra aandacht in de programmatie. Ook ‘Winterslaap’ wordt verdergezet, een reeks van concerten voor fijnproevers die het winterse gevoel omarmen en mee vloeien op het ritme van het donkere seizoen.

Muziek

Met de programmatie voor klassieke muziek worden de spots gericht op verschillende artiesten en collectieven uit Mechelen: sopraan Charlotte Wajnberg (laureate Koningin Elizabethwedstijd voor zang 2018), Zefiro Torna, Casco Phil, violiste en docente Ann Cnop brengt Bach, en de docenten en leerlingen van het conservatorium staan ten tonele met het project Zeitgeist Toned. Daarnaast zijn er enkele toegankelijke voorstellingen met Johan Op de Beeck over Lodewijk XVI en met Wim Opbrouck en het Vlaams Radiokoor over Johannes Brahms.

Klassieke muziek leeft in onze stad. Maar ook de hedendaagse muziek komt ruim aan bod. We zien enkele straffe namen zoals Trixie Whitley, Ruben Block, Tourist LeMC, Brussels Jazz Orchestra en Isolde Lasoen op de planning staan. Voor ieder wat wils dus.

Humor

Ook onze lachspieren worden dit seizoen weer op de proef gesteld. Je kan je aan heel wat avonden van schuddebuiken verwachten met klinkende namen zoals: Kamal Kharmach, An Nelissen en Alex Agnew.

Theater

In het theateraanbod vinden we enkele grote kleppers terug: Bruno Vanden Broecke met Klink., hij staat ook samen met Valentijn Dhaenens op de planken met Rexit! (KVS), en Joke Emmers met Surfer Rosa Begijntje (Het nieuwstedelijk). Daarnaast zullen bezoekers en toeschouwers ook een aantal jonge talentvolle gezelschappen kunnen ontdekken. Zo brengt het gezelschap ‘De Hoe’ hun eerste grote voorstelling. Dit is een samensmelting van Compagnie de Koe en Hof van Eede die voor hun producties de samenwerking met jonge, nieuwe collectieven opzoekt.

Voor de familie

De programmatie laat zich ook steevast kenmerken met een sterk programma voor de jongsten onder ons. Maar waar de ouders tijdens de voorstelling evenzeer van kunnen genieten. Zo komt de kapitein der kapiteins, Winonkio, weer langs. Maar ook de Mechelse theatermakers van Het kwartier, podiumkunst voor de kleinsten met Het Wolk, en het betere stunt en vliegwerk van Collectif Malunés komen op het appél. Humor, fantasie, verwondering maar ook de dingen des levens die ons tot nadenken stemmen, staan centraal.

“Maar dat is niet alles”, besluit de schepen. “In 2023 wordt onze bekendste muzikale net-niet Mechelaar Jan De Smet 70 jaar. Hoewel hij in Duffel woont, schittert zijn naam in gulden letters in de ‘Grote Encyclopedie van de Mechelse Muziek’. We starten het nieuwe seizoen dan ook feestelijk met twee concerten van de opper Snaar: éénmaal met een luxe programma in de schouwburg en éénmaal intiem in het cultuurcentrum. Een glorieuze start van een boeiend cultureel seizoen!”

 

Praktisch

  • De nieuwe brochure is beschikbaar vanaf 4 juni 2023. Je kan ze online raadplegen via de website van het Cultuurcentrum: https://cultuurcentrum.mechelen.be/. Of je kan een exemplaar afhalen bij het Cultuurcentrum, UiT in Mechelen en het Predikheren.
  • Ook de ticketverkoop start op 4 juni. Vanaf 9u online, en vanaf 12u30 aan de ticketbalie van Uit in Mechelen.

 

Krijg je de brochure graag per post toegestuurd? Geef dit dan expliciet aan bij het aankopen van cultuurtickets. Voor een volgend seizoen zal deze privacy-proof naar jou toegestuurd worden.