Groene Halte: 3 nieuwe fietsroutes die vertrekken aan het station

24 Juni 2015

In het Fietspunt aan het Centraal Station werd op 6 mei 2015 een leuk gloednieuw concept voorgesteld: 'Groene Halte Fiets'.  Het is een iniatief van Fiets&Werk, de koepel van sociale fietsondernemingen en de reizigersvereniging TreinTramBus in samenwerking met Toerisme Mechelen.  Het idee is simpel: je stapt van de trein, huurt een fiets en met een handige fietsbrochure kan je meteen op pad...Mechelaars

kunnen uiteraard ook gewoon bij Fietspunt een fietskaart aanschaffen.

 

Een Groene Halte Fietsroute start en eindigt aan een station met Fietspunt.  Mechelen neemt met dit toffe initiatief het voortouw, maar staat hierin niet alleen.  Ook Deinze , Gent en Knokke doen mee. 

Wie een huurfiets reserveert bij het Fietspunt, krijgt er een gratis fraaie fietsbrochure bij. In de brochure staan drie fietsroutes beschreven: een korte van ongeveer 16 km, een middellange van een 32-tal km én een lange van 48 km.

De kortste route van 15 km voert je door de autoluwe historische binnenstad met onze Sint-Romboutstoren als belangrijk monument.  En verder fiets je langs Dijle, Vrouwvliet, Tivoli, Speelgoedmuseum...  De route van 32 km, die je eventueel kan inkorten, brengt je naar Zemst, Hofstade Plage (met het Sportimonium!), en gaat verder naar Hombeek met de Eghelgemvijver, de Zenne en ons Vrijbroekpark met ondermeer de prachtige rozentuin.  De tocht van 48 km verkent het Rivierenland en de vroegere abdij van Rozendaal, en brengt je ook naar de groene omgeving van Rijmenam, Bonheiden en het Mechels Broek... 

Alle routes maken gebruik van het fietsknooppuntennetwerk en passeren langs aangename stopplaatsen die ook voor kinderen zeer leuk zijn. De routes zijn ook fietscarproof, dus gezinnen moeten zich niet laten afschrikken. 

In de brochure kan je ook een pak info vinden over al wat bezienswaardig is in de omgeving. Je krijgt ook tips voor een hapje en een drankje onderweg.

Alle fietspunten verhuren nu al fietsen, maar de fietsbrochures vormen een mooie aanvulling op de andere taken van het fietspunt, zoals onderhoud van de fietsenstallingen en het helpen van pendelaars met kleine fietsherstellingen. Naast vele andere partners, zette ook Toerisme Mechelen, haar schouders onder dit sportief initiatief. Ook in Deinze, Gent en Knokke werd er een Groene Halte Fietsroute georganiseerd.

 

Meer info: www.groenehalte.be/fiets