Groen! Mechelen ontvangt leden en mandatarissen Ecolo Namur.

17 April 2010

Als volgende stap in een samenwerking ontving Groen! Mechelen op zaterdag 27 maart een delegatie leden en mandatarissen van Ecolo Namur. Voorzitter Muyldermans: ""

Wij ontvingen een delegatie van onze vrienden uit Namen. Voor een aantal politiekers een stad in een regio die ze liever kwijt dan rijk zijn, voor ons een regio waar we hier in Vlaanderen ook van kunnen leren. Als enige tweetalige parlementsfractie is Groen!-Ecolo de meest aangewezen politieke familie om dit soort samenwerkingen op te zetten. Toegegeven, eenvoudig is het niet altijd. De problematiek rond de vervuiling van de Zenne beroerde zowel Vlaamse als Waalse harten, en bracht de toppolitici van beide partijen in een lastig parket. Op zo'n momenten blijven inzetten op die samenwerking getuigt van het nodige lef.

De Mechelse en Naamse groenen hadden een drukgevuld programma. Na het verplichte bezoek aan de St. Romboutstoren, dat dankzij het mooie weer tot knappe vergezichten leidde, konden de deelnemers kiezen uit twee wandelingen.
Er was een wandeling rond stedelijke ontwikkeling, mobiliteit en groene woon- en parkprojecten. Schepen Marina De Bie leidde de deelnemers langs de recent opengelegde vlietjes van de Melaan, de Lamot-site, Karmelietentuin en de Kruidtuin.

De tweede wandeling ging rond cultuur en inter-culturaliteit in de stad Mechelen.
Kabinetsmedewerker Tom Kestens leidde de deelnemers langs de vlietjes op de Melaan, het Cultuurcentrum en de archeologische site op de Wollemarkt.

Tom Kestens: "de mensen uit Namen waren sterk onder de indruk van de opgravingen op de Wollemarkt. Niet alleen omwille van hetgeen ze te zien kregen, maar evenzeer omwille van het belang dat hier door de stad aan gehecht wordt. Ook het idee van het openleggen van de vlietjes en het Dijlepad lokte heel wat interesse los."

Laverend over het Dijlepad werd er gerust in boekhandel de Zondvloed, waar de deelnemers konden kennismaken met deze unieke combinatie tussen boekhandel en fairtrade-cafeetje.

Het informatieve gedeelte werd afgesloten in het infopunt van Mechelen in Beweging, waar de communicatieverantwoordelijke een enthousiaste toelichting gaf over het stationsproject.

Tijdens een slotmaaltijd in café De Met op de Grote Markt riep voorzitter Muyldermans nog op tot een blijvende samenwerking.: "We moeten hier naar de toekomst toe ook blijvend op inzetten. Een jumelage met eten en drinken is leuk, maar het moet ook iets blijvend opleveren. We hopen dat deze dag geleid heeft tot nuttige ideeën, en dat er een structurele samenwerking kan ontstaan tussen Mechelen en Namen, dat we op elkaar beroep kunnen doen rond concrete beleidsthema's bvb. het autovrij maken van een binnenstad. Maar we denken ook aan de periode na de huidige legislatuur. De gemeenteraadsverkiezingen zijn zowel voor Groen! Mechelen als voor Ecolo Namur een hot item zijn. Ook daarin kunnen we via een meer structurele samenwerking elkaar ondersteunen. Een sterk resultaat neerzetten willen we allemaal, t zou mooi zijn als wel elkaar daarbij helpen".

Dat het voor Groen Mechelen niet alleen bij praten bleef, toonden ze ook in de praktijk.
Ter gelegenheid van Earth Hour doofden zij tijdens de hele avond de lichten in de feestzaal en betuigden ze zo hun steun aan de strijd tegen de klimaatverandering. Zo koppelden ze ineens het nuttige aan het aangename, en genoten van een candlelight-dinner.