Groen! bedankt voor receptie Léonard

06 Januari 2011

Dinsdag 11 januari vindt in Mechelen de nieuwjaarsreceptie plaats van monseigneur André Leonard en het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Voor het eerst sinds lang zal er geen vertegenwoordiging zijn van Groen! Mechelen. Ondermeer schepen Marina De Bie en federaal parlementslid Kristof Calvo gaan niet in op de ontvangen uitnodiging. Reden is de houding en de communicatie van Léonard sinds zijn aantreden. , aldus Kamerlid Kristof Calvo, tevens lokaal Groen!-voorzitter. Ook gemeenteraadslid Frie Niesten en OCMW-raadslid Patrick Van Noyen zullen niet van de partij zijn."Dat we er deze keer niet zullen bij zijn, is een heel bewuste keuze. De kardinaal is een vooraanstaande inwoner van onze stad, maar het voorbije jaar heeft hij het echt te bont gemaakt. Na zijn ongehoorde uitspraken over seksueel misbruik, holebi's en vrouwen laten we de receptie dit jaar aan ons voorbijgaan"

Groen! tilt zwaar aan Léonards uitspraken omwille van zijn voorbeeldfunctie als woordvoerder van de grootste geloofgemeenschap in ons land. "Een stad als Mechelen verdient bovendien beter", vervolgt schepen De Bie. "Elke dag wordt er gewerkt aan een open en tolerant Mechelen en in een diverse stad is dat niet altijd even eenvoudig. Niet alleen als kardinaal, maar ook als Mechelaar heeft Léonard de voorbije maanden onaanvaardbare uitspraken gedaan. Zowel gelovigen, niet-gelovigen als mensen met een andere levensbeschouwing zijn terecht verontwaardigd."

De voorbije jaren was Groen! Mechelen wel steeds aanwezig op de nieuwjaarsreceptie. "Als het van ons afhangt, is dat in 2012 opnieuw het geval. Iedereen maakt goede voornemens voor het nieuwe jaar. Hopelijk krijgen we het komende jaar een andere kardinaal te zien en te horen", besluiten De Bie en Calvo.

Marina De Bie, schepen van Juridische zaken, leefmilieu, personeelszaken, vastgoedbeleid, wijk- en dorpszaken, natuurbehoud en -ontwikkeling

Kristof Calvo, federaal parlementslid en voorzitter Groen! Mechelen

Frie Niesten, gemeenteraadslid

Patrick Van Noyen, OCMW-raadslid