Gloednieuw poëziefestival Maandrang zal Mechelen drie weken betoveren

21 December 2023

Gloednieuw poëziefestival Maandrang zal Mechelen drie weken betoveren

“De twee kopstukken achter dit wondermooie festival zijn niet min. En deze twee kanjers strijken nu neer in Mechelen om ons bijna drie weken lang onder te dompelen in de magie van poëzie.”

In kader van de Week van de Poëzie

In het kader van de Week van de Poëzie (25 januari tot 31 januari) en op initiatief van het Vermeylenfonds en De Sprekende Ezels Mechelen, zal van 20 januari tot 9 februari het gloednieuwe poëziefestival Maandrang in de stad Mechelen neerstrijken. Dit festival van het poëtische verlangen zal inspiratie en zintuigen prikkelen met mooie woorden, klinkende zinnen, jazz en beatpoetry, theater, filmvoorstellingen en tattoos.

Mechelen is de thuisbasis geweest van uitzonderlijk veel grote dichters met nationale uitstraling, zoals bijvoorbeeld Herman de Coninck, Paul Snoek, Remy van de Kerckhove en Bart Moeyaert. De ideale locatie om een poëzieviering te houden. Dat dachten Tom Cools, coördinator bij het Vermeylenfonds, en Pieter Staes, organisator van De Sprekende Ezels Mechelen, ook. Het idee broeide al begin 2023 bij Tom Cools en hij vond daarna in Pieter Staes zijn ‘partner in poetry’ om een heus poëziefestival uit de grond te stampen.

Schepen van Cultuur, Björn Siffer, is erg enthousiast over het festival en zijn makers: “De twee kopstukken achter dit wondermooie festival zijn niet min. Tom Cools reikt met het Vermeylenfonds de Louis Paul Boon Publieksprijs uit en organiseert daarnaast ook het Belgisch kampioenschap slam poetry. Pieter Staes biedt met De Sprekende Ezels een maandelijks laagdrempelig podium aan voor poëzie, proza, comedy en muziek. Dit zeer inclusief en toegankelijk broeinest van talent, waar o.a. Selah Sue, Alex Agnew, Mira, Stoomboot, Johan S. Stuer, Stijn Vranken en Charlotte Van den Broeck begonnen zijn, biedt jaarlijks tussen de 80 à 100 artiesten gratis aan. En deze twee kanjers strijken nu neer in Mechelen om ons bijna drie weken lang onder te dompelen in de magie van poëzie.”

Tom Cools en Pieter Staes zijn verheugd om het poëziefestival waar te maken: "Poëzie bezit de kracht licht in de duisternis te brengen. In een harde wereld is elke poging tot schoonheid een daad van verzet."

Het splinternieuwe poëziefestival loopt van 20 januari 2024 tot en met 9 februari 2024 en biedt optredens, theatervoorstellingen, muziek, poëzie, film, exposities en zelfs tattoos aan. Dit binnen, maar ook buiten op het openbaar domein. Het volledige programma is te ontdekken op de website van Maandrang. Binnen het brede aanbod van poëzie mikt het festival ook op een inclusieve beleving. Zo is er ondermeer een klein jeugdluik, een activiteit rond Oekraïense poëzie en poëziesessies in de Mechelse woonzorgcentra. Voor ieder wat wils dus.

‘Partners in poetry’

Dankzij de financiële steun van deMens.nu konden Tom en Pieter beginnen aan de verwezenlijking van dit festival, dat na een lange brainstormfase de naam ‘Maandrang’ meekreeg. Via de Mechelse bibliotheek Het Predikheren kwamen zij in contact met verschillende culturele spelers die maar wat graag hun schouders (en programmatie) mee onder Maandrang zetten: bibliotheek Het Predikheren, Cultuurcentrum Mechelen, kunstencentrum Non, VC De Schakel, boekhandels Salvator, De Zondvloed en De Slegte, kinderboekhandel Pardoes, Jazzzolder vzw, Filmhuis vzw, Gallery Artmut, cultuurcafé De Kuub, Ballonnenvrees en Dichtatuur.

Poëziewedstrijd

In het kader van dit festival loopt nu al de Maandrang Poëziewedstrijd in samenwerking met Creatief Schrijven vzw tot en met 31 december. Je kan jouw eigen poëtisch kunststaaltje doorsturen en kans maken op verschillende prijzen. Een vakjury buigt zich dan over de inzendingen om vervolgens een favoriet gedicht en een favoriete versregel te selecteren. Het gedicht komt dan terecht op maar liefst 3.000 postkaartjes voor het festival en de versregel komt tevoorschijn op 5.000 bladwijzers verdeeld over de verschillende partner-boekhandels. Meer info en deelnemen via https://azertyfactor.be/wedstrijd/maandrang