Glansrol voor Mechelse scholen tijdens Erfgoeddag

20 April 2022

Glansrol voor Mechelse scholen tijdens Erfgoeddag

Een primeur voor Erfgoeddag. Die duurt dit jaar niet één dag, maar bijna een hele week. Bovendien nemen heel wat onderwijsinstellingen voor het eerst actief deel. Vanaf de publiekszondag op 24 april tot en met vrijdag 29 april kan je voor meer dan 50 activiteiten terecht bij de deelnemende cultuur- en erfgoedorganisaties én onderwijspartners uit Mechelen en de regio. Allemaal met onderwijs als rode draad.

Technische Scholen Mechelen is uitvalsbasis van dienst op zondag 24 april 2022. Je krijgt er een unieke inkijk in het verleden van de school, die begin vorige eeuw groeide rond drie technische pijlers: drukkunst, metaal en houtbewerking. Speciaal voor Erfgoeddag werd een uniek schoollied uit de jaren dertig nieuw leven ingeblazen. Bezoekers genieten er ook van het prachtige uitzicht over de stad op het dakterras van de school dat eenmalig opengesteld wordt. Van daar kijk je uit over al die andere erfgoedlocaties waar je gratis rondgeleid wordt, een workshop of lezing kan volgen of een nieuwe tentoonstelling ontdekt. 

“Heel wat cultuurpartners zijn duidelijk opgetogen dat Erfgoeddag weer ten volle kan doorgaan,” zegt schepen voor cultuur Björn Siffer, “want het aanbod is erg divers. Zo is er ons eigen Stadsarchief, dat in de oudste bronnen op zoek ging naar het vroege schoolverleden van Mechelen. Of theater DE MAAN, dat bij valavond een rondleiding aanbiedt in de Brusselpoort, waar in het depot de poppen eventjes weer tot leven komen. De Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn grijpt Erfgoeddag aan als startschot voor de viering van haar honderdjarige bestaan en de richtingen Interieur, Design & Architectuur en Meubelontwerp van Campus Lucas Fayd’herbe bij Thomas More graven zowel in de geschiedenis van de site zelf als in het verleden van hun opleiding. Vlakbij beleef je in de regio de sfeer van het echte ‘klasje van toen’, met evocaties van het schoolverleden van Boom of in de lokalen van Heemkundige Kring De Semse in Zemst.”

“Ook de onderwijsinstellingen laten zich van hun beste erfgoedkant zien”, getuigt schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu. “Op Erfgoeddag zelf presenteren TSM, Bim Sem, Scheppers (VORM), BA Campus Pitzemburg en  het Sint-Romboutscollege enkele unieke erfgoedplekken op school in samenwerking met de Erfgoedcel en de Mechelse stadsgidsen. En in de erfgoedweek nadien gaan heel wat Mechelse erfgoedexperten op bezoek in de klas om hun passie over te dragen op de leerlingen. Het enthousiasme van de scholen om zo’n ‘klasbak’ te ontvangen doet ons uitkijken naar nog meer samenwerking tussen erfgoed en onderwijs.”

Schoolerfgoed in een glansrol dus, van Bonheiden tot Rumst, van Boom tot Zemst en met Mechelen in het midden. Op erfgoedcelmechelen.be ontdek je het volledige aanbod. Voor sommige activiteiten moet je reserveren. De ‘Wonderlijke trip’ in de Brusselpoort is ondertussen reeds volzet. Voor de voorstelling ‘De magische Schaduwkant van de maan’ op zondagnamiddag in DE MAAN is wel nog plaats.