“Gezonde levensstijl kan risico op dementie verminderen”

10 Mei 2022

“Gezonde levensstijl kan risico op dementie verminderen”

“Door te dansen werken we op een plezierige manier aan onze fysieke gezondheid en mentaal welzijn. Dansen houdt ons actief en geeft energie. Als we inzetten op hartgezondheid, zetten we in op hersengezondheid.”

Op vrijdag 13 mei tovert Stad Mechelen samen met het regionaal expertisecentrum dementie de Grote Markt om tot een grootse dansvloer. Onder het mom ‘Wat goed is voor het hart, is goed voor de hersenen’ is iedereen welkom om de dansbenen te komen strekken. In Vlaanderen hebben ongeveer 141.000 mensen dementie. Tegen 2070 zal dat aantal verdubbeld zijn. Meer aandacht voor een levensstijl die goed is voor de hersenen en het risico op dementie mogelijk verkleint, kan dus voor heel wat mensen een verschil maken.

“Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. Gezonde voeding, matig alcoholgebruik, bewegen, je geheugen trainen en sociaal actief blijven leiden tot een betere hersengezondheid en zorgen bovendien voor een betere cardiovasculaire gezondheid”, vertelt Rina Rabau Nkandu, schepen voor senioren en toegankelijkheid. “Door te dansen werken we dus op een plezierige manier aan onze fysieke gezondheid en mentaal welzijn. Dansen houdt ons actief en geeft energie. Als we inzetten op hartgezondheid, zetten we in op hersengezondheid.”

“De aandacht rond preventie van hersenziekten is de laatste jaren gestegen, toch mag er echt nog meer bewustwording rond gecreëerd worden. Een hoge leeftijd blijft een bepalende factor bij het ontstaan van dementie, maar ook levensstijl kan het risico op dementie verhogen”, licht schepen voor gezondheid Gabriella De Francesco toe. “In onze hersenen gebeurt er heel wat wanneer we aan het dansen gaan. Ze laten letterlijk een gelukshormoon vrij. Een klein dansje zorgt bij velen al voor een instant geluksgevoel. Dat past perfect bij de slogan en het doel van deze campagne.”

Het event wil een grote doelgroep bereiken, dus niet alleen de personen of mantelzorgers met dementie, maar alle Mechelaars. Dit door te bewegen op muziek onder begeleiding van Jiska Frietman, danspedagoog bij Fit en gezond Mechelen. Mensen kunnen tijdens het dansen ook rekenen op een gratis appeltje voor de dorst. Iedereen welkom dus op vrijdag 13 mei om 13 uur op Grote Markt in Mechelen.