Geitestraat gaat gloednieuw de lente in

13 Maart 2023

Geitestraat gaat gloednieuw de lente in

"Groener, levendiger en toegankelijker. De vernieuwde Geitestraat is op alle vlakken een aanwinst voor onze stad" - schepen Patrick Princen.

Vandaag werd de Geitestraat officieel geopend. Hiermee wordt de beeldkwaliteit van de Bruul of de belevingsstrook in de IJzerenleen ook naar deze straat doorgetrokken. Het komende weekend zetten de winkeliers hun eigen straat nog eens extra in de bloemetjes.

De Geitestraat werd de afgelopen maanden volledig opnieuw aangelegd, zowel de riolering als de bestrating zelf. Dit past in de algemene strategie van de stad om de binnenstad op te waarderen, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen: “Wat bezoekers altijd opvalt als ze naar de stad komen, is dat de stad zo mooi is geworden. Dat is een werk dat nooit af is, we blijven bouwen aan een aantrekkelijke stad voor bezoekers en bewoners. De heraanleg van de Geitestraat is ook een boost voor de handelaars in de straat voor wie het met corona en de energiecrisis zeker geen evidente jaren zijn geweest.”

Schepen van openbare werken en natuur- en groenbeheer Patrick Princen vult aan: “Bij de heraanleg van al onze straten hanteren we een aantal uitgangspunten om ervoor te zorgen dat we op verschillende niveaus stappen vooruitzetten: het wegwerken van drempels voor meer toegankelijkheid, het vergroenen van de stad, het bufferen en infiltreren van regenwater en het vergroten van de beleving en het genieten o.a. door de zitbanken. In deze niet zo brede winkelstraat waren de mogelijkheden beperkt, ook leveringen en laden en lossen moet immers maximaal mogelijk blijven, maar door het voorzien van zes bomen en vier zitelementen in het ontwerp, hebben we de straat toch een volledig andere aanblik kunnen geven.“  

Schepen van economie Greet Geypen vult aan: “De leuke winkels waren er al, na de heraanleg is de Geitestraat helemaal geen doorgangsstraat meer, maar een volwaardig deel van de winkeldriehoek. Met de heraanleg zorgen we ervoor dat dit ook een aangename verblijfsplek wordt, waar Mechelaars en andere winkelaars met plezier doorheen kuieren.”De werken werden uitgevoerd door Houwelyckx Wegenbouw NV voor een bedrag van ongeveer 550.000 euro, verdeeld onder Pidpa en de stad. Opvallend was dat de verstandhouding tussen de handelaars en de bouwvakkers gedurende de werken heel goed was. De handelaars trakteerden hen in december op een hapje, een drankje en cadeaupakketten.

Met de officiële opening van de straat, zijn de festiviteiten nog niet afgelopen. Op zaterdag 18 maart zetten de handelaars hun eigen straat nog eens extra in de bloemetjes voor hun klanten en andere bezoekers.

www.mechelen.be/geitestraat