Geen Tik Tok meer op werktelefoons Mechelse ambtenaren

13 Maart 2023

Geen Tik Tok meer op werktelefoons Mechelse ambtenaren

"We adviseren ons personeel om TikTok niet te installeren of de app te verwijderen op hun werktelefoons" - schepen Rina Rabau Nkandu.

Na de Vlaamse en federale regering zal ook Stad Mechelen het gebruik van de app TikTok beperken. De stad geeft daarmee gevolg aan de oproep van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers aan lokale besturen om de app te verbieden op werktelefoons van personeelsleden.

Er heerst al een tijdje bezorgdheid over de populaire video-app TikTok, eigendom van het Chinese Bytedance. TikTok verzamelt heel wat gegevens van zijn gebruikers, zoals je toestelmodel, je locatie, taal, IP-adres, zoekgeschiedenis. Met deze data kan TikTok een vrij gedetailleerd profiel opstellen, dat gebruikt wordt voor gerichte advertenties. Maar het is niet duidelijk aan wie TikTok deze gegevens doorgeeft. Daarom gaf het Centrum voor Cybersecurity vorige week het advies om de app te verbieden voor ambtenaren. “Dat advies wordt nu doorgetrokken naar het lokale niveau. Uit veiligheidsoverwegingen en verantwoordelijkheidszin hebben wij niet willen talmen. Wij hebben hierover vorige week al onze personeelsleden ingelicht en het schepencollege heeft de beslissing vandaag geformaliseerd”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Schepen van ICT Rina Rabau Nkandu: “Vanuit Vlaanderen verwachten we nog specifieke richtlijnen om dit verbod zowel praktisch als technisch door te voeren. Waar nodig passen we ons intern beleid aan. In afwachting adviseren we al onze medewerkers om géén TikTok te installeren, of toch zeker niet op het toestel dat zij gebruiken voor werkgerelateerde zaken (Outlook, Teams...). Wie al een account heeft sporen we aan om deze te verwijderen op het toestel dat ze ook voor werkgerelateerde zaken gebruiken.”