Mechelen schenkt voedseloverschotten aan mensen in armoede

07 Februari 2020

Mechelen schenkt voedseloverschotten aan mensen in armoede

Foodsavers van start gegaan in Mechelen Voedseloverschotten recupereren, voedselondersteuning geven aan maatschappelijk kwetsbare mensen en tegelijk tewerkstellingskansen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn de drie belangrijkste doelstellingen van het Europees project Flavour, waarbinnen Stad Mechelen en Ecoso vzw samen het regionaal distributieplatform Foodsavers hebben opgericht. De gemeentes Putte en Bornem sloten zich hier al bij aan. Belgen gooien per jaar naar schatting zo’n 345 kg voedsel weg per persoon. Absurd, als je weet dat sommige mensen niet genoeg geld hebben om voldoende eten te kopen. Met het project Foodsavers, dat onderdeel is van het Europees project Flavour, willen Stad Mechelen en Ecoso daar iets aan doen. Op dit moment is er al een overeenkomst met Colruyt (dagelijks), Metro (2 keer/week), en Bel’Orta (wekelijks) voor de ophaling van voedseloverschotten. Er lopen nog gesprekken met mogelijke andere schenkers.Die overschotten gaan van de koelwagen naar de koelcel in het magazijn van Ecoso, naast De Kringwinkel in Mechelen-Noord. Daar worden ze gesorteerd en vervolgens worden de pakketten bezorgd aan mensen die het nodig hebben, via organisaties die instappen in het project. Momenteel zijn dat er een 15-tal, waaronder een aantal grote bestaande voedselbedelingen, maar ook De Keeting, CAW Acute Opvang, een aantal scholen waar kinderen uit kansarme gezinnen zitten, sociaal restaurant Refuge enzovoort. De frequentie en het soort van producten geven de afnemers zelf aan.Sociaal en duurzaam“We leven in een welvarende regio waar helaas ook een realiteit van armoede is. De vraag naar voedselondersteuning stijgt, maar bestaande organisaties vinden moeilijk extra ruimte of vrijwilligers om uit te breiden. Een sociaal voedseldistributieplatform kan een antwoord zijn op deze uitdagingen. We geloven daarvoor in samenwerking met andere steden en gemeenten. Door de krachten en middelen te bundelen over de stadsgrenzen heen, kunnen we veel meer kwetsbare gezinnen bereiken met gezonde voedingspakketten”, aldus Gabriella De Francesco, schepen van sociale zaken en armoedebestrijding in Mechelen.“Tegelijk leven we in een regio waar wekelijks tonnen en tonnen perfect eetbaar voedsel worden weggegooid. Dat is niet circulair, want schaarse grondstoffen worden op die manier verspild. Potentieel dus om deze te recupereren zodat ze toch nog geconsumeerd kunnen worden. Voedselverspilling is een wereldwijd probleem en als stad nemen we onze verantwoordelijkheid. We hopen zo veel mogelijk andere besturen te overtuigen van de ecologische en maatschappelijke meerwaarde van dit project”, vertelt Marina De Bie, schepen van duurzaamheid in Mechelen.“Met Foodsavers creëren we bovendien ook jobkansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vult Koen De Bock van Ecoso vzw aan. “Sinds maandag zijn vier medewerkers aan de slag in ons magazijn in Mechelen-Noord om het voedsel te verdelen in pakketten. Op die manier dragen we met Ecoso ons steentje bij aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag." Regionale samenwerkingMechelen doet dit niet alleen. In Vlaanderen zijn er momenteel heel wat projecten in opstart. In de provincie Antwerpen werkt Stad Mechelen samen met Milieu en Werk vzw in de Zuiderkempen, KINA pv in de Noorderkempen en ODC in Antwerpen. In het Europees project Flavour schrijven tien partners aan een gelijkaardig verhaal: er zijn pilootprojecten rond voedseldistributie, de verwerking van voedseloverschotten en het creëren van sociale tewerkstelling. Maar om de slaagkans te vergroten kunnen we dus best samenwerken met zo veel mogelijk besturen, om een zo gebiedsdekkend mogelijk platform op te zetten waarmee we zo veel mogelijk mensen in de regio bereiken.Foodsavers kan tegelijk een eerste bouwsteen zijn om een lokale of zelfs regionale voedselstrategie te bepalen in Mechelen of in het Mechelse. Vanuit verschillende beleidsdomeinen is dat een thema dat steeds weer naar voor komt en meer aandacht krijgt. Een lokale voedselstrategie gaat echter nog veel verder dan enkel voedselverlies. Het gaat ook over inzetten op duurzame productie en landbouw, producent en consument dichterbij elkaar brengen en het promoten van gezonde voeding. www.mechelen.be/flavour.