Extra maatregelen op de Vesten voor veilige schoolstart

30 Augustus 2022

Extra maatregelen op de Vesten voor veilige schoolstart

Stad Mechelen en Agentschap Wegen en Verkeer hebben er samen met de Mechelse scholen alles aan gedaan om de start van het nieuwe schooljaar veilig te laten verlopen.

Voor vele duizenden leerlingen, ouders en leerkrachten is het aftellen naar 1 september. Stad Mechelen en Agentschap Wegen en Verkeer hebben er samen met de Mechelse scholen alles aan gedaan om de start van het nieuwe schooljaar veilig te laten verlopen. Het belangrijkste advies: vertrek op tijd en kijk goed naar de signalisatie.

Donderdag 1 en maandag 5 september zijn cruciale dagen. De eerste schooldag betekent standaard heel wat extra verkeer en beweging zowel in de ochtend- als in de avondspits. Maandag 5 september staat er een wissel van werken op de planning.

“De voorbije weken en maanden hebben we verschillende keren overleg gehad met de scholen”, vertelt schepen van onderwijs en communicatie Rina Rabau Nkandu. “Op hun voorzet deden we nog verschillende kleinere verbeteringen om de schoolomgeving zo veilig mogelijk te maken. De komende weken zetten we daarnaast vol in op begeleiding op het terrein zelf met onze verkeerspolitie, gemeenschapswachten en extra stewards. Van gelijkaardige projecten in Gent en Brussel leerden we dat die extra handen en ogen zeer nuttig zijn om op de moeilijke punten mensen te helpen vlot de juiste weg te vinden zowel tijdens de ochtend- als avondspits.”

“Het belangrijkste advies dat we kunnen geven is: vertrek op tijd en let goed op de signalisatie”, gaat schepen van Openbare Werken Patrick Princen verder, “Om de paar weken wisselt de verkeerssituatie. Dat maakt dat deze werken vooruit kunnen gaan en we alle gebruikers steeds doorgang kunnen geven. De huidige fase 2A loopt tot en met 4 september. Vanaf 5 september starten we met fase 2B en passen we de circulatie beperkt terug aan. Fase 2B loopt tot en met 19 september. Voetgangers, fietsers en het gemotoriseerd verkeer zullen zowel op de binnen- als buitenkant van de Vesten kunnen blijven rijden. Voor de fietsende schoolgaande jeugd is er op de binnenkant van de Vesten al het gloednieuwe en brede dubbelrichtingsfietspad.”

Schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke vult aan: “Het blijft nog even een moeilijke periode alvorens we kunnen genieten van de nieuwe vesten. Maar ook in deze weergave garanderen we de veiligheid van onze scholieren en de bereikbaarheid van de binnenstad en de scholen. We stelden daarom bereikbaarheidsfiches op waarmee we zeer gericht en op een heldere, leesbare manier uitleg geven over de verschillende werfzones. Voor elke fase zijn er aangepaste fiches met tips en uitleg over hoe de Vesten best over te steken, hoe je de kiss & ride zone van je school kan bereiken, hoe het met de rijrichting zit, enzovoort. We focussen op de buurt rond de Zandpoortvest en verder door de Speecqvest, Schuttersvest en Van Benedenlaan. Alle scholen kregen de fiches om verder te verspreiden onder leerlingen, ouders en leerkrachten. De bereikbaarheidsfiches zijn voor alle Mechelaars te bekijken op de website van de Nieuwe Vesten.”

Lancering Facebook-pagina De Nieuwe Vesten

“In aanloop naar het nieuwe schooljaar lanceerden we ook een nieuwe Facebook-pagina. We zien op sociale media veel vragen opduiken en het is belangrijk dat de Mechelaars via dat kanaal de juiste informatie kunnen vinden. Daarenboven biedt dit communicatiekanaal ons de mogelijkheid om de volgende weken tijdens de uitrol van de verschillende fasen kort op de bal te spelen. We informeren de Mechelaar er over grote en kleine wijzigingen en delen beeldmateriaal”, vertelt schepen Rabau Nkandu.

De Facebook-pagina is bereikbaar via www.facebook.com/denieuwevesten. Daarnaast blijft het Infopunt uiteraard het centraal punt voor alle mogelijke meldingen en vragen. Het Infopunt is bereikbaar tussen 9u en 17u online via www.denieuwevesten.be/vragen of telefonisch op 0472 27 28 34. Via de website, bewonersbrieven en digitale nieuwsbrieven blijft de stad ook gericht en uitvoerig communiceren over de werven en veranderende verkeerscirculatie.