Extra parkeerplaats voor personen met beperking aan Het Predikheren

05 Januari 2023

Stad Mechelen heeft een extra parkeerplaats voorzien voor personen met een beperking aan Het Predikheren. Voortaan zijn er vlakbij de ingang nu twee parkeerplaatsen beschikbaar. Een belangrijke stap naar een nog betere toegankelijkheid van Het Predikheren. In buurt rond de Bib en de Tinelsite totaal zijn er nu zes plaatsen voorbehouden voor personen met een beperking.

De bijkomende parkeerplaats voor personen met een beperking komt er naar aanleiding van de vraag van gemeenteraadslid Stefaan Deleus. “Na bijkomend advies van onze adviesraad Buitengewoon Meedoen bevestigden zij dat een extra parkeerplaats in de directe nabijheid van de bibliotheek interessant zou zijn voor personen met een beperking”, vertelt schepen van toegankelijkheid en participatie Rina Rabau Nkandu. “Daar zijn we onmiddellijk mee aan de slag gegaan. Voor Het Predikheren en de Predikherenkerk streven we naar een integrale toegankelijkheid. De kerk wordt momenteel gerenoveerd en zal aan vele toegankelijkheidsnormen voorzien m.b.t. infrastructuur maar ook inzake aanbod. De aanleg van deze extra parkeerplaats past perfect in die ambitie. Voor mensen die minder mobiel zijn kan dit het verschil maken tussen thuisblijven of deelnemen aan het maatschappelijk leven, zoals een bezoek brengen aan de bib of aan een evenement in Het Predikheren. Dit schept kansen. Weer een goede stap richting integrale toegankelijkheid in onze stad.”
 
“Ik ben blij dat het stadsbestuur mijn vraag om meer parkeerplaatsen voor personen met een beperking heeft opgepikt en een bijkomende parkeerplaats voor hen heeft voorzien. Daar was echt wel nood aan. Wat onze fractie betreft mogen het er nog meer worden in de zeer dichte omgeving maar dit is een goede stap naar meer toegankelijkheid van onze bibliotheek voor personen met een beperking”, aldus gemeenteraadslid Stefaan Deleus.
 
6%-norm voor parkeerplaatsen
Voor publieke parkeerplaatsen streeft de stad steeds de 6%-norm na. Dat betekent dat 6% van de parkeerplaatsen voorbestemd moet zijn voor mensen met een beperking en dat binnen een straal van om en bij de 100m. Dit komt uit het vademecum duurzaam parkeerbeleid van de Vlaamse Overheid. In de regio rond de bibliotheek zijn er een 85-tal parkeerplaatsen waarvan er nu 6 voorbehouden zijn voor mensen met een beperking. Op die manier wordt de 6%-norm vlot behaald.
 
“Wij willen verspreid over de hele stad voldoende parkeermogelijkheden voorzien voor mensen met een handicap,” licht schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke toe. “Enerzijds voorzien wij daarvoor speciaal voorbehouden parkeerplaatsen in de binnenstad en op de parkings, maar ook aan de stadsrand, de vesten en bij trekpleisters zoals musea of de bibliotheek. Daarnaast is het voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap ook mogelijk om in de betalende zone in het centrum op de meeste parkeerplaatsen gratis en onbeperkt te parkeren. Wij handhaven ook consistent en streng op foutparkeerders, om de beschikbare parkeerplaatsen te vrijwaren.“