Expo Ingebonden in Het Predikheren

16 September 2022

Expo Ingebonden in Het Predikheren

Conceptuele boekkunst van 20/9 t.e.m. 16/10


Bibliotheek Het Predikheren is het perfecte decor voor de expo ‘Ingebonden’. Op het gelijkvloers van het gebouw stelt Mechels boekbindkunstenaar Rit Schelstraete enkele werken tentoon. Ze maakt kunstwerken met boeken die een nieuwe functie en betekenis kregen. Er ontstaat ruimte voor interpretatie en een gelaagdheid die benadrukt wordt door de titels van de werken: de verbinding tussen taal en concept.


"In Het Predikheren zetten we in op beleving in brede zin. Soms wat meer educatief, soms wat meer artistiek. Als stad geven we ook toonkansen aan steeds meer Mechelaars. In de bib, in mArta, in het Cultuurcentrum. Rit Schelstraete is een geboren en getogen Mechelaar, laureaat in de boekbinderskunst en een talentvolle artieste. Het Predikheren biedt ons het perfecte decor voor deze toegankelijke expo", zegt schepen van cultuur Björn Siffer.

Schelstraete studeerde af aan het Mechelse Instituut voor Kunst en Ambacht binnen de specialisatiegraad Kunstboekbinden. Aan de hand van de opgedane kennis en techniek gaat ze op zoek naar een expressievorm die het ‘gewone’ boekbinden overstijgt. Omdat haar kunst vertrekt vanuit een concept, zijn de boeken geen dragers meer, maar de kunst zelf. De pagina’s zijn vaak blanco, van gerecycleerd papier en hebben een ongebruikelijk formaat.

Ontdek de gratis expo van 20 september tot en met 16 oktober op het gelijkvloers van bibliotheek Het Predikheren.