Expo Beestige Charters in Stadsarchief verlengd wegens succes

09 Mei 2023

Expo Beestige Charters in Stadsarchief verlengd wegens succes

“Deze prachtige nocturne onthult enkele gerestaureerde charters die tot nu toe maar zeer zelden aan een publiek werden getoond, begeleid door een woordje uitleg van onze stadsarchivaris. Er valt heel wat te ontdekken, te leren en zelfs uit te proberen. Een absolute aanrader!” zegt schepen van cultuur Björn Siffer.

Benieuwd naar de originele bronnen uit De Bourgondiërs van Bart Van Loo? Grijp dan je kans om oog in oog te staan met een straffe selectie uit 230 recent gerestaureerde Bourgondische charters. Wegens het succes van ‘Beestige Charters, een expo over het dier in het document’ tijdens Erfgoeddag en Erfgoedweek organiseert het Stadsarchief Mechelen een avondopening van de tentoonstelling op donderdag 11 mei om 20 uur.

Een charter, soms ook wel oorkonde genoemd, is een op perkament geschreven akte. Papier bestaat al sinds de 14e eeuw, maar tijdens de Bourgondische periode werden alle belangrijke zaken op perkament vastgelegd. Tijdens de nocturne toont het Stadsarchief een selectie uit 230 recent gerestaureerde charters uit de 14de tot 16de eeuw. Deze pareltjes werden destijds uitgevaardigd door klinkende namen als Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Filips de Goede, Karel de Stoute, Margareta van York, Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk.
 
“De charters zijn ‘beestig’ omdat ze geschreven werden op perkament. Dat is een dun papierachtig materiaal, gemaakt van huid van kalveren, koeien, geiten of schapen. Maar er is nog meer beestig aan zo’n charter. Ook de zegels en de inkt werden bijvoorbeeld vervaardigd uit dierlijke producten”, vertelt Bjorn Siffer, schepen voor cultuur. “Deze prachtige nocturne onthult enkele gerestaureerde charters die tot nu toe maar zeer zelden aan een publiek werden getoond, begeleid door een woordje uitleg van onze stadsarchivaris. Er valt heel wat te ontdekken, te leren en zelfs uit te proberen. Een absolute aanrader!”
 
Primeurs
Speciaal voor Erfgoeddag maakte het Stadsarchief het eerste, door AI-gegenereerde, op authentieke wijze (perkament, ijzergalinkt, bijenwas, kalligrafie) vervaardigde charter ter wereld. In de tentoonstelling kan je deze nieuwe oorkonde vergelijken met het oudste stuk uit de collectie: een charter uit 1190!
 
Tot slot werd een documentaire gemaakt over hoe een oorkonde werd en nog steeds wordt gemaakt. De film, opgevat als een combinatie van een queeste en een reisdagboek, is met zijn thematiek waarschijnlijk de eerste in zijn soort. Daarnaast bevat de docu heel wat boeiende verhalen en ontmoetingen. Die kan je hier bekijken: https://youtu.be/c5JvnQrfYgQ.

Praktisch

  • Donderdag 11 mei 2023 van 20 tot 21.30 uur
  • Stadsarchief Mechelen, Nokerstraat 2, 2800 Mechelen
  • Plaatsen zijn beperkt, reserveren verplicht. Bevestig je aanwezigheid via [email protected]

www.stadsarchiefmechelen.be/expo-beestige-charters