Energiepunt Mechelen lanceert samenaankoop voor energiezuinige huishoudtoestellen

03 November 2015

Energiepunt Mechelen lanceert samenaankoop voor o.a. koelkasten en diepvriezers. Op die manier kunnen Mechelaars tegen een lager tarief een energiezuinig toestel aankopen. Het initiatief past binnen de campagne Mechelen Klimaatneutraal waarbij mensen gestimuleerd worden duurzame keuzes te maken.   De campagne Mechelen Klimaatneutraal is geen steekvlam, maar een consequent vol te houden traject richting klimaatneutraliteit. De stad wil de Mechelse gezinnen, bedrijven, horeca, enz. niet alleen informeren en sensibiliseren, maar ook de drempels wegwerken die duurzame keuzes soms in de weg staan.

 

 

Samenaankoop verlaagt drempels

 

Samenaankopen zijn een goed voorbeeld van een drempelverlagende maatregel. Schepen van Duurzaamheid en Klimaat Marina De Bie legt uit: "Energiezuinige investeringen zijn financieel interessant op langere termijn, maar hebben wel een prijskaartje in het begin. Bij samenaankopen maken we gebruik van schaalvoordelen om de prijs te drukken. Dit levert een win-win-win situatie op: Mechelen wordt energiezuiniger, Mechelaars kunnen tegen een goedkoper tarief investeringen doen en de 'winnende' aanbieder haalt een grote bestelling binnen."

 

Na onder andere zonnepanelen, zijn nu de huishoudtoestellen aan de beurt. Met deze samenaankoop kan iedereen zijn energie-opslorpende droogkast, wasmachine, vaatwas, koelkast of diepvriezer vervangen door een nieuw toestel met A+++-label. Omdat niet iedereen dezelfde behoeftes heeft of dezelfde specificaties wenst, wordt binnen de samenaankoop voor iedereen een passend toestel gezocht. Bovendien worden de verschillende offertes samen bekeken en beoordeeld, zodat niet iedereen zelf door de bomen van de marketingtaal van de aanbieders het bos moet proberen te zien. Ook dit is een drempel die verlaagd wordt door een samenaankoop te organiseren.

 

 

Praktisch

 

Inschrijven voor de samenaankoop kan tot het einde van dit jaar. Patrick Princen, ondervoorzitter van Energiepunt Mechelen legt uit: "Zoals altijd bij een samenaankoop is er aan de inschrijving geen enkele verplichting verbonden. Pas wanneer het hele proces doorlopen is, moet je beslissen of je al dan niet tot aankoop wil overgaan. Mensen die zelf actief wil meebeslissen over welke leverancier uiteindelijk gekozen wordt, kunnen lid worden van de stuurgroep. Dit engagement is beperkt tot 2 vergaderingen waarop de keuze wordt gemaakt.

 

De timing in detail:

  • Inschrijven kan tot 31 december 2015
  • Bijeenkomst van de stuurgroep: 7 januari 2016
  • Indienen offertes handelaars tot 2 februari 2016
  • Bijeenkomst van de stuurgroep: 4 februari 2016
  • Communiceren van het aanbod naar de ingeschrevenen vanaf 10 februari 2016
  • Uiterste datum om in te tekenen op het aanbod: 12 april 2016.

 

De organisatie verloopt in samenwerking met IGEMO. Alle informatie is te vinden via www.mechelen.be/samenaankopen of op te vragen via [email protected] - 015 29 78 92. Het inschrijvingsformulier is ook te vinden in het Huis van de Mechelaar en bij de dienst Milieu en Landbouw (Befferstraat 25).

Je kunt bovendien een kijkje nemen in de promowagen op de grote markt. Daar kun je je niet alleen inschrijven, maar je vindt er ook heel wat interessante informatie.