Energiedagen helpen Mechelaars energie besparen

01 Maart 2013

Energiedagen helpen Mechelaars energie besparen

Wie zijn woning graag energiezuiniger wil maken of op zoek is naar energiebesparende tips, mag 12 en 14 maart niet vergeten met stip aan te duiden in zijn agenda. Die dagen organiseert Energiepunt Mechelen in samenwerking met de stad Mechelen de Energiedagen. Tijdens deze twee avondlezingen, gegeven door experts van Kamp C en vzw Dialoog, krijgen Mechelaars informatie over tal van energiebesparende maatregelen. Dinsdag 12 maart gaat de lezing over warmtepompen voor woningverwarming, terwijl donderdag 14 maart er meer toelichting wordt gegeven over het nut van een goede dakisolatie. Op de infoavonden krijg je ook info over het aanbod van de stad.Schepen van Energie en Klimaat Marina De Bie wijst erop dat de Energiedagen niet blijven steken in het theoretische: "Wie naar meer specifieke informatie op zoek is, kan voor en na de lezingen zijn licht opsteken bij

aanwezige experts. En net als op Batibouw kan je meteen contact leggen met een aannemer."

Ook als huurder kan je terecht op de Energiedagen. "Je kan een gratis energiescan aanvragen waarna meteen duidelijk wordt welke knelpunten in je huurwoning eerst aangepakt moeten worden. Met extra info over de steunpremies kan je je verhuurder warm maken om een aantal investeringen uit te voeren." Binnen enkele jaren verstrengen de normen voor huurwoningen. Eigenaars kunnen dus best niet langer wachten en nu dakisolatie laten aanbrengen, met steun van de overheid.

Voorbeeld

Een dak isoleren van 100 m² kost zo'n 3100 euro, inclusief BTW. Hiervan komt 30 % in aanmerking voor belastingvermindering (= 930 euro) en daarnaast kan men nog een premie aanvragen bij de netwerkbeheerder van 6 euro/m² (= 600 euro). Hierdoor kost 100 m² dak isoleren met isolatie van goede kwaliteit dan slechts 1570 euro. Dat is binnen de kortste keren terugverdiend.  

Bovendien kan men gebruik maken van de goedkope FRGE-lening van Energiepunt Mechelen om de factuur van 3100 euro te betalen in afwachting van het terugtrekken van de premies!

Praktische info

Energiedagen op 12 en 14 maart

Keldermanszaal stadhuis (ingang via binnenkoer), Grote Markt 21, Mechelen Deuren: 18.30u ? aanvang lezingen: 19.30u

De plaatsen zijn beperkt dus inschrijven is noodzakelijk. Schrijf je in via [email protected], T 015 29 78 92, of vind meer info op www.mechelen.be/energiepunt

Kan je er niet bij zijn maar wil je als Mechelaar investeren om je energiefactuur te verminderen? Dan kan Energiepunt Mechelen je aan goedkope (2 % jaarlijkse kostenpercentage) en zelfs renteloze groene leningen helpen voor energiebesparende maatregelen.