Eerste Mechels Buurtfestival op 3 september in Sinte-Mettetuin

24 Augustus 2023

Eerste Mechels Buurtfestival op 3 september in Sinte-Mettetuin

“Mechelen is een stad met een sterk sociaal weefsel en een groot aantal vrijwilligers. Velen van hen zetten zich in voor hun buurt en zetten projecten op poten die de leefbaarheid en solidariteit in hun buurt vergroten. Via dit buurtfestival willen we hen enerzijds aanmoedigen, stimuleren en versterken in hun engagement, maar anderzijds zeker ook bedanken."

Mechelen heeft heel wat buurten die bruisen en overal trekken vrijwilligers aan de kar. Het eerste Mechels Buurtfestival op 3 september 2023 brengt geëngageerde burgers uit de verschillende straten, wijken en dorpen samen in de Sinte-Mettetuin. Ze ontmoeten er elkaar, ontdekken goede voorbeelden, doen inspiratie op voor workshops en maken kennis met stadsdiensten die hen kunnen helpen om van hun idee een succes te maken.

In Mechelen kunnen bewoners sinds 2019 een buurtengagementsnetwerk, kortweg BEN, opstarten en daar een subsidie voor aanvragen. Zo’n BEN omvat één of meerdere activiteiten per jaar of andere initiatieven die ontmoeting in de buurt teweegbrengen of het samenleven in de buurt bevorderen. Denk aan de opstart van computerlessen voor kansarme kinderen of senioren, initiatieven om de straat gezelliger of groener te maken, ontmoetingsactiviteiten voor alleenstaanden, de organisatie van een buurtevenement in een bepaald thema of de oprichting van een buurtwebsite. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast is er twee keer per jaar de mogelijkheid om met je straat deel te nemen aan de Burendagen.

“Mechelen is een stad met een sterk sociaal weefsel en een groot aantal vrijwilligers. Velen van hen zetten zich in voor hun buurt en zetten projecten op poten die de leefbaarheid en solidariteit in hun buurt vergroten. Via dit buurtfestival willen we hen enerzijds aanmoedigen, stimuleren en versterken in hun engagement, maar anderzijds zeker ook bedanken. Want het feit dat mensen zich thuis voelen in onze stad is grotendeels dankzij hun engagement”, zegt schepen van ontmoeting Rina Rabau Nkandu. “Dat goed nabuurschap leeft in Mechelen, laten de cijfers uit de stadsmonitor ons duidelijk zien: 90 procent van de Mechelaars voelt zich goed in hun buurt!”

Festivalstijl

“Op het eerste Mechels Buurtfestival op 3 september willen we alle trekkers uit de verschillende buurten in de Sinte-Mettetuin samenbrengen, waar ze elkaar live kunnen ontmoeten en van gedachten kunnen wisselen. Anderzijds willen we nieuwe initiatiefnemers aanspreken om iets te organiseren dat ontmoeting stimuleert in hun straat of buurt. We laten ze tijdens het festival kennismaken met het aanbod dat we bieden bij de stad. Ze komen in contact met verschillende diensten die ondersteuning bieden, bv. rond materiaal en zalen, evenementaanvragen, subsidies voor vergroeningsinitiatieven enzovoort. We doen dit alles in festivalstijl en bieden enkele leuke laagdrempelige workshops aan die kunnen inspireren, maar ook kinderanimatie en kookworkshops”, legt de schepen uit.

Het Mechels Buurtfestival gaat door op zondag 3 september 2023 van 14 tot 18 uur in de Sinte-Mettetuin. De workshops worden gratis aangeboden, enkel de drankjes zijn betalend. Het volledige programma vind je op www.mechelenmakers.be/buurtfestival.