Eerste kunstwerken nemen intrek in gloednieuw Mechels erfgoeddepot

31 Juli 2023

Eerste kunstwerken nemen intrek in gloednieuw Mechels erfgoeddepot

"De inhuizing van de hele collectie is een echte huzarenklus: alleen al uit de museumcollectie verhuizen de komende maanden zo’n 24.000 stukken naar het erfgoeddepot" - schepen Björn Siffer

Rik Wouters eerste bewoner Depot Rato

De verhuis van de allereerste kunstwerken naar het gloednieuwe erfgoeddepot Depot Rato is gestart. Het is meteen het startschot van de verhuis van zo’n 24.000 werken uit de collectie van Museum Hof van Busleyden naar de voormalige Rateaufabriek in Muizen. Als allereerste kunstwerk kreeg het zelfportret Rik met de blauwe blouse van Mechels kunstenaar Rik Wouters een plek in een van de depotruimtes.

Foto: © Sophie Nuytten

Dat maakt Rik Wouters officieel ook de eerste bewoner van Depot Rato, de toekomstige bewaarplaats van de Mechelse erfgoedcollectie. De komende maanden zal het leeuwendeel van de collectiestukken van Museum Hof van Busleyden vanuit depots binnen en buiten de stad naar Muizen verhuizen. Een voor een worden ze gecontroleerd, geregistreerd, gelabeld en ondergebracht in de juiste omstandigheden.

Björn Siffer, Mechels schepen van Cultuur: “Niet toevallig kozen we voor de primeur een werk van een van onze meest geroemde Mechelse kunstenaars, Rik Wouters. Het kunstwerk verhuist van de afgelopen tentoonstelling Verborgen Parels in Museum Hof van Busleyden naar het nieuwe depot. De inhuizing van de hele collectie is een echte huzarenklus: alleen al uit de museumcollectie verhuizen de komende maanden zo’n 24.000 stukken naar het erfgoeddepot."

Naast schilderijen en andere kunstwerken verhuizen de komende maanden ook duizenden boeken uit de bibliotheekcollectie, historische stukken uit het Stadsarchief en bouwfragmenten naar het depot. Het gaat om zo'n 4000 lopende meter boeken van de Mechelse openbare bibliotheek en zowat 3000 lopende meter aan archiefdocumenten van het Stadsarchief. Erfgoedcel Mechelen staat in voor de immaterieel-erfgoedgemeenschappen met collectie in het depot, zoals de Mechelse reuzen. Dankzij de keuze voor een duurzaam en innovatief depot, kan de stad al deze stukken in de meest optimale omstandigheden bewaren, behandelen en restaureren.

De verhuis van collectiestukken zal nog een aantal maanden duren, wellicht tot de lente van volgend jaar. Pas wanneer alle stukken zijn verhuisd, zal Depot Rato officieel de deuren openen met een openingsfeest voor een breed publiek. Die opening is voorzien in het voorjaar van ’24.