Eerste Belgische jongeren registreren zich als Europese kiezers in Mechelen

09 Mei 2023

Eerste Belgische jongeren registreren zich als Europese kiezers in Mechelen

“Naar aanleiding van het stadsfestival Construct Europe zal Mechelen een lange periode samen met haar jongeren rond Europa denken en werken. Zo hopen we dat in Mechelen zoveel mogelijk jongeren het Europees stemrecht ook zullen gebruiken", aldus Kristof Calvo.

280.000 Belgische 16 en 17-jarigen krijgen de kans om volgend jaar hun stem uit te brengen voor de Europese verkiezingen. In tegenstelling tot volwassenen, die automatisch op de kiezerslijsten terechtkomen, moeten deze jongeren zich wel eerst als kiezer registreren. Stad Mechelen en Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg stelden vandaag het registratieplatform voor. In het bijzijn van de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden schreven de eerste jongeren zich in.

Uitgerekend op 9 mei 2023, Europadag, gingen minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest en als Kamerlid mee voortrekker van het Europees stemrecht vanaf 16 jaar, op uitnodiging van het Europees Parlement, in gesprek met leerlingen van BA Pitzemburg over Europa, het belang van democratie en verkiezingen. Enkele leerlingen registreerden zich ook ter plaatse via het online platform.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “Jongeren zijn de toekomst, en met dit stemrecht willen we hen ook een middel geven om die toekomst zelf mee vorm te geven. De beslissingen die op het Europese niveau worden genomen, hebben vaak te maken met onderwerpen die jongeren bezighouden en die een grote impact hebben op hun toekomst, zoals klimaat en mobiliteit. Het is daarom interessant om jongeren ook de mogelijkheid te geven om zeggenschap te hebben.”

Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest, de organisator van Construct Europe, en als Kamerlid mee voortrekker van het Europees stemrecht vanaf 16 jaar: “Naar aanleiding van het stadsfestival Construct Europe zal Mechelen een lange periode samen met haar jongeren rond Europa denken en werken. Zo hopen we dat in Mechelen zoveel mogelijk jongeren het Europees stemrecht ook zullen gebruiken. Lokale besturen zijn belangrijk om jongeren te motiveren. We formuleren als Mechelen een concrete ambitie: Mechelen zou het hoogste aantal jonge kiezers van alle Belgische steden moeten hebben. Dat gaan we doen met een netwerk van Europa-leerkrachten, maar ook met ontspannende en culturele activiteiten voor en door jongeren. Europa is het beleidsniveau van de toekomst en dus is het belangrijk dat ook jongeren zich uitspreken.”

Woordvoerder van het Europees Parlement Jaume Duch: “Het Europees Parlement verwelkomt de beslissing van de Belgische overheid om het kiesrecht voor de Europese verkiezingen uit te breiden naar de 16- en 17-jarigen. Jongeren zijn de motor van het democratisch debat en hun inschrijving een toonbeeld van democratie in actie.”