Eerste begijnhofwoning met zonnepanelen

05 Juni 2023

Eerste begijnhofwoning met zonnepanelen

Zonnepanelen op Unesco werelderfgoed? Mechelen toont in primeur hoe het kan

Begin mei kreeg B&B Beggahof, gelegen aan de Sint-Beggastraat in het Mechelse Begijnhof en dus Unesco werelderfgoed, zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen gebeurt wel vaker bij woningen, maar werd nog nooit goedgekeurd bij een begijnhofwoning. Tot nu, een primeur in Mechelen én Vlaanderen.

Het is niet de eerste keer dat er zonnepanelen worden geplaatst op beschermde monumenten en stadsgezichten. Zo werden op het nieuwe dak van de Predikherenkerk reeds zonnepanelen geplaatst. En in mei werden er dan ook geplaatst op het dak van een begijnhofwoning. Het dossier werd opgesteld volgens het afwegingskader opgemaakt door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Eind 2022 werd dat dossier dan ook goedgekeurd door stad Mechelen. En begin mei 2023 werden er 10 zonnepanelen geplaatst, goed voor 4,2 kWp. Dit is niet alleen een primeur voor Mechelen, maar even goed voor heel Vlaanderen. De begijnhofwoning, B&B Beggahof, is zelf geen beschermd monument, maar is wel gelegen binnen een beschermd stadsgezicht én het begijnhof zelf is ook Unesco werelderfgoed.

Schepen van energie en klimaat Patrick Princen: “Het ter plaatse opwekken van duurzame energie is essentieel om een antwoord te kunnen bieden aan de klimaatuitdagingen, ook in het historische Begijnhof. Dit project is een pionier van hoe erfgoed samengaat met duurzaamheid, met respect voor erfgoed. Mooi én klimaatbestendig wonen en verblijven in Unesco erfgoed.”

“Respect voor erfgoed én klimaat kan hand in hand gaan. Onze stad neemt daar een voortrekkersrol in. Met de Predikherenkerk, maar ook met onze begijnhoven. Met respect voor de erfgoedwaarden kunnen er zeker nog meer van dergelijke projecten gerealiseerd worden,” zegt Arthur Orlians, schepen van Monumenten.

De plaatsing van de zonnepanelen is het sluitstuk van de verbouwing van het pand in de Sint-Beggastraat. In 2019 werd gestart met een duurzame verbouwing met respect voor de nog aanwezige erfgoedwaarden. In 2022 opende er B&B Beggahof. “Eind vorig jaar lazen we het bericht over de zonnepanelen op de beschermde Predikherenkerk. Dit heeft ons geïnspireerd om een dossier in te dienen bij de stad om ook op onze begijnhofwoning en B&B in de Sint-Beggastraat zonnepanelen te plaatsen. Met de plaatsing van de zonnepanelen is onze B&B niet enkel meer de kleinste maar ook één van de meest duurzame van Mechelen,” zegt Jeroen Pepermans, eigenaar van B&B Beggahof.