ECOkoeriers brengen boodschappen zaterdagmarkt naar je thuis

03 September 2015

ECOkoeriers brengen boodschappen zaterdagmarkt naar je thuis

Wie op de Mechelse zaterdagmarkt boodschappen doet, hoeft er na aankoop niet meer mee te zeulen. Vanaf zaterdag 5 september kan je je inkopen achterlaten in een centraal gelegen inzamelpunt op de Grote Markt. Van daaruit brengen de ECOkoeriers ze naar de randparking Zandpoortvest of zelfs naar je thuis. Zo kan je na je marktbezoek rustig genieten van een terrasje, namiddag winkelen of een andere uitstap in Mechelen.   ?

De stad wil zoveel mogelijk slimme distributie inzetten om de binnenstad van grote vrachten en gemotoriseerd verkeer te ontlasten. Dat zorgt voor een aangenamere omgeving en minder CO2-uitstoot. Anderzijds willen de stad en Markta, de vereniging van marktkramers in Mechelen, het de marktbezoeker zo aangenaam en makkelijk mogelijk maken. Daarom starten beiden partijen in samenwerking met de ECOkoeriers met een proefproject waardoor je niet hoeft te zeulen met boodschappen die je op de zaterdagmarkt hebt gekocht.

 

Hoe werkt het?

 

Wie op de markt boodschappen heeft gedaan, kan deze (ook verswaren) achterlaten in het centraal gelegen inzamelpunt op de Grote Markt, om zo handenvrij te winkelen en Mechelen verder te beleven. Later heb je drie opties:

  • Alle boodschappen worden gratis (en indien nodig gekoeld) bewaard tussen 8.30u en 14u. Je kan ze tot 14u  dus terug komen oppikken aan het inzamelpunt op de Grote Markt.
  • Je aangekochte goederen worden naar het afhaalpunt in de jeugdherberg naast randparking Zandpoortvest gevoerd. Je kan ze daar gratis weer komen afhalen tussen 10.30u en 19u. Deze parking is in het weekend gratis. De afstand tot de binnenstad kan je te voet wandelen, of je hopt op de Shopping Shuttle voor een snelle rit. "Zo wil de stad de uitgebreide randparking Zandpoortvest promoten. Kom je met de wagen naar de markt, dan kan je daar gemakkelijk en gratis parkeren. Bovendien ontlast je zo het stadscentrum van autoverkeer", zegt Marina De Bie, schepen van Mobiliteit.

 

Je laat je goederen thuis afleveren tussen 15 en 18u. De klant betaalt daarvoor
€ 3 per levering voor adressen gelegen binnen de ring, en € 5 voor adressen gelegen buiten de ring (grondgebied Mechelen).

 

De goederen worden telkens vervoerd door een cargofiets die ze terwijl ook kan koud houden indien nodig.

 

"Met dit project willen we nog meer mensen overtuigen om de auto aan de rand van de stad achter te laten, zonder dat ze daarvoor aan comfort moeten inboeten. Doordat je niet meer met boodschappen moet zeulen, wordt het zelfs comfortabeler. Ook het bezoek aan de markt, winkels en de stad zelf wordt aangenamer omdat er met minder auto's meer ruimte is voor de fietsers en wandelaars. Bovendien leren mensen de fietskoeriers zo beter kennen, wat een verdere verduurzaming van de leveringen in onze stad kan betekenen. Als het project een succes wordt, zullen we bekijken of we het systeem naar de handelaars kunnen uitbreiden", vertelt schepen van Mobiliteit en Duurzaamheid Marina De Bie.

 

Proefproject

 

Het gaat hier om een proefproject dat drie maanden loopt, van 5 september t.e.m. 5 december 2015. Het project kadert binnen het Europese subsidieproject van Cyclelogistics Ahead. "Cyclelogistics Ahead wil de economische haalbaarheid van de fietskoeriers onderzoeken. Dit proefproject kan aantonen dat het verduurzamen van de 'eerste kilometer' haalbaar is in een stedelijk kader. Zowel marktkramers, winkels als klanten kunnen erbij winnen en het kan een bijkomende troef worden om aangenaam te winkelen in Mechelen. Ook de bijdrage tot de beleidsdoelstellingen inzake mobiliteit en klimaatneutraliteit worden opgevolgd", zegt Katleen Den Roover, schepen van Economie. Na drie maanden wordt het project geëvalueerd.

 

Over de ECOkoeriers

 

De ECOkoeriers zijn een verzameling van fietskoeriers en organisaties die pakjes leveren in Mechelen aan zowel bedrijven als particulieren. Met de fiets banen ze zich vlotter een weg door de (autoluwe) binnenstad en zijn daardoor vaak sneller. Door koeriers in te zetten worden bestelwagens en ander gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk uit de historische binnenstad geweerd, wat zorgt voor een leefbaarder centrum. Bovendien zijn ze 100 % milieuvriendelijk, waardoor we een stap dichter zetten naar een klimaatneutrale stad.

 

Praktisch

 

Wil je een pakketje laten leveren of ophalen in Mechelen? Doe dan beroep op de ECOkoeriers. Meer info: www.ecokoeriers.be.