Mechelen dooft lichten weekendlang voor Earth Hour

22 Maart 2023

Mechelen dooft lichten weekendlang voor Earth Hour

"Acties als deze waar zoveel landen en zoveel mensen aan meedoen versterken het samenhorigheidsgevoel. Samen kunnen we de klimaatopwarming nog stoppen" - schepen Patrick Princen

Op zaterdag 25 maart 2023 organiseert WWF voor de 15e keer in België Earth Hour. Van 20.30 uur tot 21.30 uur zullen meer dan honderd landen en meer dan één miljard mensen wereldwijd symbolisch de lichten doven. Ook Stad Mechelen geeft gehoor aan de oproep, het hele weekend lang. Naar analogie met de Nacht van de Duisternis in oktober wordt de niet-functionele verlichting op verschillende locaties in het centrum van Mechelen van vrijdag tot en met maandag gedoofd.

“De afgelopen winter heeft de Mechelaar samen met de stad enorm bespaard op het gasverbruik. Uiteraard was dit niet altijd van harte en ging het voor sommige mensen over het maken van een financiële harde noodzakelijke keuze, maar het toont wel wat er mogelijk is als we samen een inspanning leveren", zegt schepen van klimaat en milieu, duurzaamheid en energie Patrick Princen. Ik ben ervan overtuigd dat we voor elektriciteit hetzelfde kunnen doen. Dat willen we met onze deelname aan Earth Hour blijvend onder de aandacht brengen. We beperken ons bovendien niet tot één uur, we doven de niet-functionele verlichting al op vrijdag en doen dit tot maandag. Deze actie is ook symbolisch heel belangrijk: 1 miljard wereldburgers pakken samen de klimaatproblematiek aan. Acties als deze waar zoveel landen en zoveel mensen aan meedoen versterken het samenhorigheidsgevoel, want samen kunnen we de klimaatopwarming nog stoppen."

Schepen van gebouwen Arthur Orlians vult aan: “Dankzij de beheersovereenkomst tussen Stad Mechelen en Fluvius kan Fluvius de openbare verlichting kosteloos doven tijdens deze periode. Ze doen dit onder andere met de verlichting op de Grote Markt en het stadhuis, het Schepenhuis, het Postgebouw en de Onze-Lieve-Vrouwe-over-de-Dijlekerk. Ook de klemtoonverlichting van de Sint-Romboutstoren, de Hanswijkbasiliek, Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden wordt gedimd. De Onze-Lieve-Vrouwestraat schakelt over op functionele verlichting. Andere openbare verlichting wordt niet gedoofd om de veiligheid te garanderen.”

Doe mee
Om de impact en de zichtbaarheid van de actie nog groter te maken, roept de stad ook alle inwoners op om mee te doen. Ook de handelaars en bedrijven worden opgeroepen om de lichtreclame of etalageverlichting uit te laten tijdens Earth Hour, op zaterdag 25 maart van 20.30 uur tot 21.30 uur.