Mechelen dooft lichten weekend lang voor Earth Hour

25 Maart 2022

Mechelen dooft lichten weekend lang voor Earth Hour

“Onze openbare verlichting werkt sowieso op groene stroom, dat scheelt al enorm veel. Maar elk uur minder verbruik is er een minder" - schepen Patrick Princen

Op zaterdag 26 maart 2022 organiseert WWF voor de 14e keer in België Earth Hour. Van 20.30 uur tot 21.30 uur zullen meer dan één miljard mensen wereldwijd symbolisch de lichten doven. Ook Stad Mechelen geeft gehoor aan de oproep, het hele weekend lang. Naar analogie met de Nacht van de Duisternis in oktober wordt de niet-functionele verlichting op verschillende locaties in het centrum van Mechelen vrijdag, zaterdag en zondag gedoofd.

“Onze openbare verlichting werkt sowieso op groene stroom, dat scheelt al enorm veel. Maar elk uur minder verbruik is er een minder. Dat is het sterke signaal dat we vanuit Mechelen aan de wereld willen geven. Daarom dat we meedoen aan Earth Hour. Samen met meer dan 650 000 Belgische families en 6500 steden, gemeenten en bedrijven,” zegt schepen van klimaat en milieu, duurzaamheid en energie Patrick Princen.

Dankzij de beheersovereenkomst tussen Stad Mechelen en Fluvius kan Fluvius de openbare verlichting kosteloos doven op vrijdag 25 maart en weer overschakelen op de normale brandsterkte op maandag 28 maart. Dat gebeurt onder meer met de verlichting op de Grote Markt, het stadhuis, het Schepenhuis, het Postgebouw en de Onze-Lieve-Vrouwe-over-de-Dijlekerk. Ook de klemtoonverlichting van de Sint-Romboutstoren, de Hanswijkbasiliek, Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden wordt gedimd. De Onze-Lieve-Vrouwestraat schakelt over op functionele verlichting. Andere openbare verlichting wordt niet gedoofd om de veiligheid te garanderen.

OPROEP

Om de impact en de zichtbaarheid van de actie nog groter te maken, roept de Stad ook alle Mechelaars op om mee te doen. Ook de handelaars en bedrijven worden opgeroepen om de lichtreclame of etalageverlichting uit te laten tijdens Earth Hour, op 26 maart van 20.30 uur tot 21.30 uur.