DZIVM gaat duurzaam

02 Juli 2015

DZIVM gaat duurzaam

ECO-TEAMS, HERBRUIKBARE BEKERS, PEUKSLEUKEN, AFVALEILANDEN EN DUURZAME STANDHOUDERS   De verschillende evenementen tijdens De Zomer is van Mechelen beperken de impact op het milieu zoveel mogelijk. Dit jaar worden daarvoor heel wat extra maatregelen genomen. De hele zomer zijn daarvoor ECO-teams in de weer. Op Parkpop doen herbruikbare bekers voor wijn en cava hun intrede. Een speciaal ontworpen "peuksleuk" moet komaf maken met sigarettenpeuken in het park.

 


 

Schepen van Leefmilieu Marina De Bie: "De Zomer is van Mechelen is vooral één groot feest, maar het mag zeker wat meer zijn dat dat alleen. Mechelen is volop bezig een traject af te leggen richting klimaatneutraliteit en het is logisch dat ook de Zomer is van Mechelen daar een rol in speelt. Bovendien hebben zichtbare acties op grote evenementen een sterke sensibiliserende rol."

 

"Uiteraard was er ook al eerder aandacht voor duurzaamheid, maar we breiden de inspanningen flink uit. Dat is mogelijk dankzij intense samenwerkingen met partners als Fostplus, Ovam en IVAREM en duurzame sponsorships met bijvoorbeeld Eneco, Bioplanet en Coca-Cola", aldus Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest.

 

Alle events van DZIVM gebruiken de eventscan van www.groenevent.be. Zo wordt de impact van de verschillende festivals in kaart gebracht: voor, tijdens en na het event. Er worden tijdens de zomer enkel recycleerbare PET-bekers ingezet. Dit vergemakkelijkt de verzameling van de verschillende afvalstromen tijdens de festivals.

 

De ECO-teams op de verschillende festivals worden uitgebreid, om de terreinen nog efficiënter proper te houden. Aangezien er flink geïnvesteerd wordt in nieuwe infrastructuur moeten er voldoende mensen ingezet worden. Op Maanrock wordt het ECO-team 'powered by Eneco'.

 

Ook aan de standhouders worden er inspanningen gevraagd. Waar er vorig jaar gestimuleerd werd om duurzaam te werken, is er dit jaar een verplichting voor alle standhouders van DZIVM om enkel duurzame materialen te gebruiken. Er werd bij de selectie van de standhouders bovendien voorkeur gegeven aan standen met extra inspanningen rond ecologie.

 

PARKPOP VERGROENT

Ottertrotter heeft al enkele jaren aandacht voor alles wat over duurzaamheid gaatVanafdit jaar is dat ook het geval voor Parkpop. Om de afvalverzameling zo efficiënt mogelijkte laten verlopen, en de impact op de parkomgeving te beperkenworden er insamenwerking met OVAMIVAREM en FOSTPLUS eigen afvaleilanden ontworpen engeproduceerdDeze afvaleilanden zijn duidelijkgebruiksvriendelijk en springen er uitop het festivalterrein.

 

Voor ParkPop worden herbruikbare polycarbonaatglazen voor wijn en cava aangekocht. Deze worden bedrukt met logo mmMechelen Feest en zijn afwasbaar en dus herbruikbaar en dus duurzaam. Er worden extra vrijwilligers ingezet om deze af te wassen. Dit is een testcase.

 

IVAREM heeft ook al speciaal voor Parkpop een "peuksleuk" ontworpen om de sigarettenpeuk-problematiek op te lossen: een duidelijke herkenbare verzamelbak voor peuken op festivals. Deze werd speciaal ontworpen om de peuken-problematiek op ParkPop aan te pakken (aan de zandbak in de speeltuin waar er toog staat).

 

"De Kruidtuin is een prachtige locatie voor Parkpop, maar het is ook een unieke groene plek in onze stad. Ik ben dan ook zeer tevreden dat mmMechelen Feest er met deze inspanningen mee voor zorgt dat het ook na de optredens een feeërieke plek blijft", besluit schepen De Bie.

 

OOK OP MAANROCK

Ook Maanrock, de afsluiter van DZIVM, vergroent deze jaargang. Coca-cola zet in op CRS (Customer Responsibility & Sustainability). Op het festivalterrein worden er verschillende totems geplaatst waar de festivalzoeker gestimuleerd wordt omgerecycleerde zakjes te nemen om flesjes in te zamelen. Per 50 flesjes verzameld kan je deze inruilen voor een gratis consumptie. Tot slot zal sponsor Citroën Festraets elektrische wagens inzetten voor het vervoer van de artiesten op Maanrock.

 

W www.dezomerisvanmechelen.be