Dromen over thuis: Parissa vertelt migratieverhaal in podcast en op televisie

06 September 2022

Dromen over thuis: Parissa vertelt migratieverhaal in podcast en op televisie

In een reeks van zeven podcastverhalen vertellen verschillende inwoners met buitenlandse roots hun verhaal, zo ook de Iraanse Parissa. De podcastreeks kadert in het project Dromen over thuis, een samenwerking tussen Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek om hun migratiegeschiedenis in kaart te brengen, tentoon te stellen en te bewaren voor de toekomst. Het verhaal van Parissa werd opgepikt door Iedereen Beroemd en wordt dinsdagavond uitgezonden op Één.

Foto © Eddy Van Leuven

“Dromen over thuis is een prachtig traject waarin we als stad onze rijke migratiegeschiedenis in kaart brengen en tentoonstellen. De verhalen staan op onze website, ze verschijnen in de Nieuwe Maan, we maakten een podcastreeks en er komt nog veel meer aan. We hebben zoveel verhalen die ons als Mechelaar verbinden. Verhalen over liefde, thuis, verdriet en geluk. Ook het verhaal van Parissa vindt haar plaats in Dromen over thuis. Het bekende televisieprogramma op Één, Iedereen Beroemd pikte het verhaal van Parissa op in stadsmagazine Nieuwe Maan en zendt het dinsdag uit. Ik ga alvast kijken!” zegt schepen van diversiteit en gelijke kansen Gabriella De Francesco.

Verhalenbus

In september 2021 gingen we voor het project ‘Dromen over thuis’ op pad met de verhalenbus. Maar liefst 50 mensen namen plaats in de bus om hun verhaal te delen. De verhalenbus mocht mensen vanuit de hele wereld verwelkomen: Afghanistan, Mexico, Syrië, Verenigde Staten, Italië, de Filipijnen, Rwanda, Ethiopië, Marokko, India… Iedereen had iets te vertellen. Verhalen over thuis, verhalen over de tocht naar Mechelen en verhalen over wat of wie hen een thuisgevoel geeft.

Zo kwam ook Parissa Heydari in de bus om haar verhaal met ons te delen: “Soms vragen mensen of we naar België gekomen zijn om geld te krijgen van het OCMW. Maar je verlaat je land niet zomaar, hè. Ik wou mijn kinderen een toekomst geven. Een toekomst die ze niet hadden in hun eigen land, omdat ze daar niet aanvaard werden. En omdat ik verliefd werd op een Afghaanse man en een gezin stichtte met hem. Maar ik weiger mijn liefde voor hem op te geven.”

Betere toekomst

Parissa is een grafisch vormgeefster uit de tweede grootste stad van Iran, Mashhad. Daar werd ze verliefd op Mujtaba, een Afghaanse man zonder Iraanse documenten. Ondanks de afkeur van haar maatschappij trouwden ze en kregen ze twee kinderen. Deze kinderen werden verboden om naar school te gaan omdat hun vader geen Iraniër is. Het gezin vertrok uit Iran in 2017 om de kinderen een betere toekomst te geven. Twee jaar later zouden ze aankomen in Mechelen en konden hun kinderen wél naar school.

Meer te weten komen over Parissa en Dromen over thuis? Kijk naar de uitzending dinsdag 6/9 om 19u40 op één of beluister haar podcast (en die van een heleboel anderen) op https://www.mechelenmakers.be/dromen-over-thuis.