Deeltijds kunstonderwijs overschrijdt kaap van 5000 leerlingen

28 Oktober 2022

Deeltijds kunstonderwijs overschrijdt kaap van 5000 leerlingen

“Een stijging van 7% voor het totale aantal leerlingen tegenover vorig jaar en meteen ook het hoogste aantal ooit, dat kan tellen. Het toont nog maar eens aan hoe het deeltijds kunstonderwijs ook in Mechelen aan belang blijft winnen" - schepen Björn Siffer

Het deeltijds kunstonderwijs van Mechelen zit in de lift. Al tien jaar lang tekenen het Conservatorium, de Academie voor Beeldende Kunsten en de Koninklijke Beiaardschool een stijging op in het aantal leerlingen. Vorig jaar schreven 4792 studenten zich in, dit schooljaar wordt er afgerond op 5140.

Cultuurschepen Björn Siffer: “Een stijging van 7% voor het totale aantal leerlingen tegenover vorig jaar en meteen ook het hoogste aantal ooit, dat kan tellen. Het toont nog maar eens aan hoe het deeltijds kunstonderwijs ook in Mechelen aan belang blijft winnen.”

De Academie

De Academie voor Beeldende Kunsten zier haar totaal aantal leerlingen stijgen van 2208 naar 2370. Dat betekent een sterke stijging van 7,5% in vergelijking met vorig schooljaar. “Een opvallende tendens is een groei van 15% voor inschrijvingen van kinderen in de eerste graad en 4% bij de jongeren tot 17 jaar. Het is goed nieuws dat de Academie ook meer aantrek heeft bij onze jeugd”, verduidelijkt Björn Siffer.

De grootste stijging doet zich echter voor bij de volwassenen, hier zien we een groei van meer dan 18%. Zo’n 850 volwassen leerlingen vinden wekelijks één tot meerdere keren de weg naar de Academie. Het meest in de aantrek zijn het initiatieatelier, het multidisciplinair atelier en de cursus Kunstgeschiedenis.

De Beiaardschool

Voor de Koninklijke Beiaardschool eveneens een positief verhaal. In het jaar dat de school haar 100-jarig bestaan viert klimmen ze van 71 leerlingen vorig schooljaar naar 87 dit jaar. “Uniek is dat we 13 inschrijvingen noteren uit de USA, waar dit voorheen er maximum 4 waren. Ook de afdelingen in Leuven en Peer blijven nieuwe studenten aantrekken. We blijven onze titel als wereldbeiaardstad waarmaken”, zegt een trotse schepen.

Het Conservatorium

Deze week verstreek de deadline tot inschrijven aan het Conservatorium. Daaruit blijkt dat ook het Mechelse Conservatorium heel wat aantrek heeft. Voor de afdelingen muziek, woord en dans staat de teller op 2683 leerlingen, waarvan er dit jaar 681 nieuw starten.

“Het Mechels kunstenonderwijs blijft gestaag groeien. Met de plannen aan onze Cultuursite groeien we mee, we maken nog meer ruimte voor artistieke ontwikkeling en diversiteit in cultuurbeleving. Het is duidelijk, cultuur bloeit in Mechelen!”, besluit schepen Björn Siffer.