De trein is altijd een beetje lezen: een Mechelse stationsbib

17 Juli 2012

De trein is altijd een beetje lezen: een Mechelse stationsbib

Groen Mechelen wil een heuse . De pendelaar zal er 's ochtends net voor de treinreis een boek kunnen lenen of downloaden. Naar voorbeeld van het succesverhaal in Haarlem in Nederland. "De trein is immers altijd een beetje lezen", luidde het op de flyer bij de aan het station ter lancering van het voorstel.

stationsbibliotheek in het toekomstige station Mechelen-Centraal actie
 
Het gloednieuwe station wordt een eigentijds kruispunt voor duizenden pendelaars en reizigers. Dé geschikte locatie voor cafés, winkeltjes en dus ook een stationsbib. De trein en het perron zitten nu al elke dag vol fervente boekenliefhebbers. Een half uur lezen is voor hen de beste start voor een productieve dag.
 
Muzikant en Groen-kandidaat op de stadslijst vld-groen-m+ Tom Kestens vindt het idee praktisch én inspirerend: "In de stationsbib van morgen en overmorgen moet je snel aan je leesvoer geraken. Go-and-read, zo moet het voelen. Heel praktisch dus, met een breed publieksbereik en met een aanbod dat complementair is aan dat van de Mechelse stadsbib."
 
Schepen Marina De Bie, 2e plaats vld-groen-m+, kijkt vooruit: "De mobiele leeservaring zal met de evolutie van de tablets alleen maar comfortabeler en authentieker aanvoelen. Daarom moeten we ook eBooks sowieso downloadbaar aanbieden  in onze stationsbib. En waarom zouden we er zelfs geen tablets te koop kunnen aanbieden? Er zijn wellicht mogelijkheden voor zo'n stationsbib waar we ons nu nog niet van bewust zijn."
 
Zo'n stationsbib schept inderdaad nog meer kansen: treinende toeristen zouden er bij aankomst handige gidsen over de stad kunnen vinden. 'Waar liggen die goeie boekhandels en de multi-mediale bib? Waar drink ik straks een goeie kop koffie? Wat is het cultuuraanbod deze week?' Zo vind je als toerist jouw antwoorden meteen bij aankomst.
 
Tom Kestens: "Praktische én literaire werken binnen handbereik voor duizenden reizende Mechelaars en bezoekers van onze stad: dit soort ideeën zijn heerlijk in hun eenvoud en toch een antwoord op een reële nood."
 
Groen Mechelen zette zijn visionair idee dinsdag in de verf met een actie aan centrale station. Er werd geflyerd en pendelaars kregen naast een flyer ook Mechelse leestips mee. Meer info over het Haarlems voorbeeld: https://www.facebook.com/bibliotheekophetstation.

Bekijk de foto's van de actie op Facebook