DE ELECTRISCHE 'BINKEY': EEN BELGISCHE PRIMEUR IN MECHELEN

29 Juni 2011

Afvaldiensteverlener van Gansewinkel stond gisteren te pronken met een primeur voor ons land: de Binkey. De eerste elektrisch aangedreven, en dus CO2-neutrale, vuilniswagen rijdt binnenkort rond in de Mechelse straten. "Deze eigentijdse vuilniswagen is een groen en innovatief inzamelvoertuig. Handig en duurzaam tegelijkertijd", zegt schepen van leefmilieu Marina de Bie (Groen!). "Duurzaamheid is een motivatie bij beleidskeuzes. Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat wij voor een CO2-neutrale afvalophaling gaan". Van Gansewinkel is trots op zijn vehikel. In Rotterdam rijden er al verschillende rond, en nu krijgt Mechelen zijn eerste Binkey."In het afval van vandaag groeit de kiem van het product van morgen. Dat is de basisfilosofie achter deze CO2-vrije vuilniswagen. We zijn blij dat Stad Mechelen deze filosofie omarmt en ook meteen wil inzetten in zijn straten." Marina De Bie legt uit waarom Mechelen meegaat in het verhaal van de Binkey. "Eens de Binkey afval heeft opgehaald, wordt dat naar een verwerkingsinstallatie van Ivarem gebracht. Daar wordt de restafvalfractie omgezet in een secundaire brandstof en vervolgens in electriciteit, die de electrische vuilniswagen dan weer aandrijft. Zo maken Stad Mechelen en Ivarem de milieucirkel rond. Met dank aan de vooruitgang", aldus schepen Marina De Bie.

Dat Mechelen volop gaat voor duurzaamheid, is ondertussen bekend. Ook de leasingwagens van de stad worden binnenkort vervangen door hybride wagens of wagens met een zeer hoge eco-score. Schepen De Bie vindt immers dat de Stad een voorbeeldfunctie heeft.

"Een overheid die het voorbeeld geeft, dat werkt inspirerend. Mechelen is een stad waar traditie en innovatie hand in hand gaan. We moeten een gidsstad durven zijn en tonen dat we kiezen voor een duurzame toekomst voor deze stad en haar inwoners. Andere steden zullen ons voorbeeld wel volgen."